Hírek

2012.02.26. 22:10

Óvszerrel és élőlánccal tüntettek Putyin ellen Moszkvában

Élőláncot alkotott Moszkában a kormányfő elnökké választása ellen tiltakozó orosz ellenzék.

MTI/origo.hu

A rendőrség szerint 11 ezren, az ellenzék szerint 30 ezren tüntettek az orosz fővárosban Vlagyimir Putyin miniszterelnök ellen. Az egymás kezét fogó aktivisták gyakorlatilag egybefüggő élőláncot alkottak, miközben azt kiabálták, hogy "ne hagyjuk Putyint bejutni a Kremlbe". Voltak, akik felfújt óvszerekkel vonulva gúnyolták az orosz elnökségre pályázó Putyint.

Tizenhat kilométeres élőláncot alkotott több ezer orosz ellenzéki vasárnap a Moszkva belvárosát körülvevő körúton "Ne hagyjuk Putyint bejutni a Kremlbe" jelszóval, egy héttel a március 4-i elnökválasztás előtt. Az egymás kezét fogó aktivisták gyakorlatilag egybefüggő láncot alkottak.

Sok résztvevő fehér szalagot vagy jelvényt tűzött a mellére - az ellenzék ezt a színt választotta tiltakozása jeléül a decemberi tüntetések óta.

A moszkvai rendőrség 11 ezer, az ellenzék 30 ezer főnyire becsülte a részvételt. A liberális ellenzék egyik vezetője, Borisz Nyemcov üdvözölte a "fehér kör" létrejöttét Moszkva központja körül.

A Reuters jelentése szerint fesztiválhangulatban zajlik a tüntetés, a demonstrálók Putyin-ellenes dalokat énekelnek, és integetnek az autósoknak. Néhányan felfújt óvszerekkel vonulva gúnyolták Putyint, aki korábban az ellenzékiek kabátjára tűzött fehér szalagot óvszernek nézte. A Reutersnek nyilatkozó egyik tüntető azt mondta, hogy Putyin becsületesen nem nyerheti meg a választásokat.

MTI/origo.hu -->

Ezek is érdekelhetik