Hírek

2017.07.06. 09:26

Új gázszállítási útvonal

2019 végére létrejöhet az új gázszállítási útvonal Magyarországra – közölte tegnap Moszkvában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megállapodást írt alá a Gazprom vezérigazgatójával az ezzel kapcsolatos magyarországi fejlesztésekről.

MW Központi Szerkesztőség

A tárcavezető elmondta, hogy a déli gázfolyosóhoz való csatlakozás legreálisabb forgatókönyve az együttműködés az orosz állami energiavállalattal, amely megkezdte a Török Áramlat gázvezeték építését, mert Románia továbbra sem kétirányúsította a gázcsatlakozást, Horvátországban pedig továbbra sem épült cseppfolyós földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminál, így Közép-Európa számára továbbra is nagy kihívás az energiabiztonság kérdése.

Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke a csatlakozás, hogy létrejöjjön az összeköttetés a déli gázfolyosóhoz ez jelentős mértékben javítani fogja az ország energiabiztonságát – mondta Szijjártó.

Bulgária és Szerbia már korábban aláírta az ehhez szükséges megállapodásokat, amelyek értelmében az év végéig tisztázni kell a belföldi fejlesztések finanszírozási kérdéseit, és 2018 végéig minden szükséges engedélyt be kell szerezni, hogy 2019 végére működni kezdhessen a Magyarországra Szerbia felől érkező vezeték, amelyen 8 milliárd köbméter földgáz érkezhet Magyar­országra.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!