Hírek

2017.07.06. 09:25

Vége a gázpalackok illegális vételének

Végleg felszámolja a mozgóboltnak álcázott, PB-gáz-palackokkal házaló feketekereskedelmet az új jövedéki törvény, de persze legális forgalmazóktól továbbra is megrendelhető a palackok házhoz szállítása.

MW Központi Szerkesztőség

Régóta tiltotta a robbanásveszélyes anyagok üzleten kívüli (házaló) forgalmazását egy kormányrendelet, a jogszabályok viszont nem tették lehetővé, hogy az ellenőrző hatóság megkülönböztethesse a házaló kereskedelmet a mozgóbolttól – közölte a Prímaenergia Zrt. Emiatt a komoly veszélyekkel járó feketetöltéssel és a PB-gáz-palackok illegális kereskedelmével foglalkozók, gyakran magukat mozgóboltként feltüntetve, házaló kereskedelmet folytattak.

Az új jövedéki törvény szerint júliustól megszűnt a PB-gáz-palackok mozgóbolti értékesítése, a tűzvédelmi szabályzat szerint PB-gázt csak üzletben lehet forgalmazni. Így végleg ellehetetlenül a házaló kereskedelem, amely során a vásárlók gyakran illegálisan töltött palackokat kaptak.
A fogyasztó megrendelésére végzett házhoz szállítást továbbra sem korlátozzák.

A legálisan forgalmazók szállíthatnak ki PB-gáz-palackot, ha teljesítik az előírásokat, azaz előzetes megrendelésre, a követelményeknek megfelelően felkészített gépjárművel és megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazottakkal. Előzetes megrendelés nélkül tilos szállítójárműről szabad gázpalackot venni, ez komoly veszélyekkel is járhat. Magyarországon négy cégnek – Prímaenergia, Mol Nyrt., Flaga Hungária, KEG – van engedélye PB-gázpalackok forgalmazására.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!