Kék hírek, bulvár

2014.09.16. 13:30

Megmérgeztek egy vakvezető kutyát

Rusty a verpeléti Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária kutyája volt, a vak nő legfontosabb segítője.

HEOL

Közleményt adott ki a miskolci Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány, amelyben arról számolnak be, hogy mára bebizonyosodott, júliusban mérgezés végzett Rustyval, a vakvezető kutyával.

Mint írják: a bűntett még júliusban történt, de az eljárás érdekeit is szem előtt tartva most tudták nyilvánosságra hoznia  mérgezés tényét. Hiába küzdöttek az orvosok, nem tudtak segíteni az ebnek. Az azonnali műtéti beavatkozás sem segíthetett már. S a boncolás beigazolta a gyanút, hogy megmérgezték Rustyt, aki borzasztó kínokat élt át a halála előtt. Az alapítvány jogásza szerint a tettes, ha kézre kerül, akár három éves szabadságvesztéssel is bűnhődhet.

Hozzátették: nem csupán egy ártatlan kutya halála szárad az elkövető lelkén, hanem egy embert is megfoszt a leghűségesebb segítőtársától, aki addig éjjel-nappal készen állt arra, hogy a vakság okozta borzasztó nehézségeket segítsen legyőzni.

Rusty a verpeléti Tóthné dr. Kiss-Orosz Mária kutyája volt, a vak nő legfontosabb segítője. Együtt jártak dolgozni Egerbe, a gyerekekért az iskolába, sportolni, sőt munka mellett egyetemi előadásokra is. A nyár elején még Rusty vezette gazdáját a rektor színe elé a Miskolci Egyetem diplomaátadó ünnepségén.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: barathegyisegitokutya.hu/
[/caption]

Közölték azt is, hogy az anyagi kár is jelentős. A vakvezető kutyák kiválasztásának, hosszú képzésének, és leendő gazdájukkal közös tanításának költsége több mint két millió forint, amelyet állami támogatás nélkül, magán adományokból kell előteremteni. A vak gazda a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolától ingyen kapja segítő társát, de hónapokig tartó kemény munkájába kerül, hogy a számára kiképzett kutyával megtanuljon közlekedni.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola 500 ezer forint nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki a rendőrség nyomozását érdemben segíteni tudja.

Ezek is érdekelhetik