Kék hírek, bulvár

2015.09.01. 14:50

Gázömlés miatt ürítettek ki több iskolát, óvodát - Fotók

Gázvezetéket vágott át egy munkagép Egerben a Mária úton, kedden délután. 224 embernek kellett elhagynia ideiglenesen az otthonát, 150 helyen szünetelt időlegesen a gázszolgáltatás, amely szerda reggelre helyreállt.

HEOL

14:30

Munkagép vágott át egy húsz centiméter átmérőjű gázvezetéket Egerben, a Mária utcában kedden kor délután. A műszaki mentést a helyi hivatásos tűzoltók végzik, a területet lezárják, biztonsági okokból két iskolát, egy óvodát, valamint a teljes Mária utcát kiürítik - tájékoztatott a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Közölték: az egri hivatásos tűzoltók teljes légzésvédelem mellett, porlasztott vízsugárral hígítják a kiömlő gázt, a környéket biztonsági okból kiürítik, utóbbi munkában a rendőrség is segíti a tűzoltók munkáját. Egy közeli oktatási intézményből már kikísérték az ott tartózkodókat, a felderítés adataira támaszkodva azonban még egy óvodát, egy általános iskolát, valamint a teljes Mária utcát kiürítik. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat átvette a mentési munkálatok irányítását.

Soltész Bálint megyei rendőrségi sajtószóvivő elmondta: a közlekedők a Mária utcába, illetve a Malom utcába nem hajthatnak be.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Gázömlés Egerben Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

14:59

Még mindig dolgoznak a helyszínen a tűzoltók Egerben - tájékoztatott Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Közölte: folyamatosan ürítik ki az épületeket a tűzoltók és a rendőrök.

A helyszínen lévő tűzoltó egységek és a rendőrök már több épületet, iskolát és óvodát is kiürítettek, eddig több, mint ötven embernek kellett elhagyni az épületeket. A tűzoltók vízsugárral csökkentik a gázkoncentrációt.

15:06

Eddig két általános iskolát, egy óvodát, valamint a Mária utcát ürítették ki a hatóságok, eközben a Jankovics út és a Malomárok út érintett szakaszának kiürítése is folyamatban van. Az érintett emberek számáról még nincs pontos információ – az első visszajelzések szerint az óvodából 42 gyermeket kísértek ki. A Szent Miklós utcából három, a Cifrakapu tér lakásaiból pedig 5 embert menekítettek ki. A műszaki mentést a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] A rendőrök is segítettek a kiürítésben Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A gázművek szakembereinek mostanra sikerült elzárniuk a megrongálódott vezetéket, így a keletkezett gázfelhőnek már nincs utánpótlása.

15:50

Úgy tudjuk, összesen 224 embert telepítettek ki a környékről, s a Mária utcában élőknek el kellett zárniuk a gázt. Információink szerint a munkagép egy főnyomó vezetéket vágott el.

16:01

A gázszolgáltató szakemberei megszüntették a gázszivárgást Egerben a Mária úton - tájékoztatott Anta Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Közölte: kétszáz méteres körzetből kétszázhuszonnégy embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát vagy a tartózkodási helyét, egy óra elteltével mindenki visszatérhetett az épületekbe.

A gázszolgáltató szakembereinek egy órán belül sikerült a gázszivárgást megszüntetni. Jelenleg százötven fogyasztási helyen szünetel a gázszolgáltatás, a szakemberek dolgoznak a helyreállításon.

17:11

Százötven fogyasztási helyen szünetel a gázszolgáltatás, az emberek visszatérhettek az otthonaikba, azzal a megkötéssel, hogy a helyiségeket folyamatosan szellőztessék és ne nyissák meg a gázkészülékek csapjait.

- A hiba feltárási és javítási munkálatai jelenleg is tartanak, előreláthatólag az esti órákban tudjuk visszakapcsolni a gázszolgáltatást minden lakásba - tájékoztatta lapunkat Száraz Gábor, a Tigáz sajtószóvivője. - A sérült szakaszt előbb átvizsgálják, majd kiszakaszolják és javítják szakembereink. Azt nem tudni, hogy hány lakást érint a szolgáltatás szüneteltetése: valahol jelenleg sincs gáz, de elképzelhető, hogy máshol később fogják tapasztalni a gázhiányt a lakók. Erről pontosabb adatokkal csak a hiba feltárását követően tudok szolgálni.

18:25

Száraz Gábor a Tigáz sajtószóvivője lapunknak elmondta: négy köbméternyi sáros iszap került a vezetékbe, amikor a tűzoltók locsolták. Munkatársai jelenleg a vezetéket tisztítják, ugyanis az iszap hosszasan szétterül benne. A szennyeződés lehetetlenné teszi, hogy megfelelő nyomáson tartsák a gázt.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, mennyire gyorsan lehet a vezetéket kitakarítani.

Szerda, 8. 40

Száraz Gábor, a Tigáz szóvivője szerda reggel arról tájékoztatta a heol.hu-t, hogy munkatársai kedd este sikeresen helyreállították a megrongálódott gázvezetéket, így a szolgáltatás most már mindenütt zavartalan.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!