Kék hírek, bulvár

2017.04.03. 14:11

Kúria: megsértette a romák jogait a Heves megyei rendőrség

A Heves Megyei RFK hátrányosan különböztette meg a gyöngyöspatai romákat 2011-ben. Az ítélet jogerős.

MTI

A Kúria jogerős ítélete szerint a Heves megyei rendőrség 2011-ben hátrányosan különböztette meg a romákat Gyöngyöspatán - ezt a rendőrségi honlapon közli a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság. A közzétételre a Kúria kötelezte a testületet mint alperest.

Az MTI által közzétett közlemény szerint a Kúria megállapítja: az alperes 2011. március 1. és május 1. között nem lépett fel hatékonyan a Gyöngyöspatán tartózkodó szélsőséges szervezetek, így a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Véderő és a Betyársereg tagjaival szemben. Ezzel zaklatást valósított meg a gyöngyöspatai roma közösség tagjaival szemben, amivel megsértette az egyenlő bánásmódhoz való jogukat. A Kúria az alperest a további hasonló jogsértéstől eltiltja.
Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított pert a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság ellen, mert szerintük a rendőrség etnikai hovatartozás alapján diszkriminálta a gyöngyöspatai romákat 2011 tavaszán, a szervezetek "járőrözése" idején.



A tárgyalás 2013 nyarán kezdődött. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság jogi képviselője a kereset elutasítását kérte, mert úgy látja, a rendőrök mindvégig jogszerűen jártak el. Kitért arra is, hogy mikor a szervezetek járőrözni kezdtek a faluban, rendőri intézkedésekre – jogszabály hiányában – nem volt lehetőség. Ezért a TASZ keresetlevelét felelőtlennek és elfogultnak nevezte. Elmondta az is, hogy a Gyöngyöspatán történteket vizsgáló országgyűlési bizottság is azt állapította meg, hogy a rendőrség szakszerűen látta el feladatát.

Az Egri Törvényszék 2015 szeptemberében megállapította a hátrányos megkülönböztetést, de nem tiltotta el a rendőrséget a további jogsértéstől, emiatt a TASZ fellebbezett. A másodfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hozta 2016 áprilisában. A testület elutasította a felperes keresetét,
mivel nem tartotta megalapozottnak a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetést.
A TASZ felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, ezután mondta ki a Kúria az ítéletet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!