Közélet

2008.12.27. 13:58

Megszentelték az esztendő borait

A másfél évtizedes hagyománynak megfelelően Szent János napján borszentelést és borünnepet rendeztek Egerben.

HEOL

A Bazilikában dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrált misét az ünnepi eseménysor nyitányaként,  ennek keretében szentelték meg a borvidék új borait. Az eseményen borrendek, fertálymesterek, hegyközségek képviseltették magukat igen szép számban.[caption id="" align="aligncenter" width="450"] Dr. Ternyák Csaba egri érsek szentelte meg az idei esztendő borait
[/caption]

A folytatásban a Líceum aulájában dr. Gál Lajos, a rendező Egri Borvdék Hegyközségi Tanácsának titkára köszöntötte az egybegyűlteket, majd Varsányi Lajos, a EBHT elnöke ismertette, hogy a védett eredetű minősítésű szőlőfajtákból 2008-ban mennyi termett. A legtöbb az Egri Bikavérből, kevés híján 201 ezer mázsányi. Az Egri Bikavér Superiorból 25288, a Debrői Hárslevelűből 16185 mázsányit takarítottak be.

Az idei év két legjobb borbírálójának munkáját oklevéllel ismerték el, Thummerer Vilmos és Váradi János az egri borvidék borminősítő bizottságának elnökétől, . Pelle Bélától vehette át a díszes iratokat. Ugyancsak okleveleket és emlékérmeket kaptak a nyugdíjba vonuló illetve leköszönő hegybírók is. A tizenegy tisztségben lévő hegybírónak pedig külön is köszönetet mondott Gál Lajos, egész éves munkájukért, s ezen belül is a szőlőértékesítésben nyújtott hathatós közreműködésükért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!