Közélet

2011.02.27. 16:16

Falomlásokhoz vezetett az időjárás a várban

Az idei kemény tél és a tavalyi esztendő rekord mennyiségű csapadéka megtette kedvezőtlen hatásait az egri vár történelmi falaiban is.

Sz. R.

Több helyen tapasztaltak falomlást, egyes részeken emberfej nagyságú kövek estek ki a falazatból.
– Komoly károkat okozott az időjárás – mondta dr. Veres Gábor, a vármúzeum igazgatója –, hiszen a sok eső, a fagyás, majd újabb eső elindította a falak mállását. A Kazamatát is be kellett zárni, várjuk a statikai szakvéleményt, ennek függvényében március elején tervezzük a nyitást. A megye és a város közös egyeztető ülésén 2,5–2,5 millió forint támogatásról döntött, melyek segítségével elvégezhetjük a legfontosabb helyreállítási munkálatokat. Természetesen keressük emellett a pályázati lehetőségeket is.

Az igazgató hozzátette: ezúttal nem a sokszor emlegetett a csapadék-elvezetés hiánya okozta a bajt, hiszen ott is bekövetkezett falomlás, ahol ez a probléma már nem áll fenn. Az idei tél szélsőséges időjárása valóban vis maior helyzetet teremtett az egri várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!