Közélet

2011.05.07. 17:06

Rokkantkártya: aki csak tud, ügyeskedik vele

A mozgássérült-igazolvány fontos a rászorulóknak. Jó néhány ügyeskedő viszont gyakran jogosulatlanul használja a rokkantkártyát.

Kovács János


Legalább másfél évtizede folyik a küzdelem a mozgássérült-igazolvánnyal visszaélők és a hatékonyabb ellenőrzés szorgalmazói közt. Mindeddig viszonylag szerény eredménnyel. A rokkantkártya birtokában ugyanis egy-egy élelmesebb felhasználó akár évi több tízezer forint parkolási díjat takaríthat meg. A mozgáskorlátozottak részére kiállított igazolvány jogosulatlan használata bűncselekmény. A visszaélők ráadásul a valóban rászorulók elől veszik el a parkolóhelyeket.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Egerben napközben a belvárosban a parkolóhelyek 70-80 százalékát veszik igénybe mozgássérült-igazolvánnyal rendelkezők. Képünk illusztráció. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE
[/caption]

A főváros parkolóellenőrei megállapították: az első negyedévben a belvárosi parkolóhelyek legalább 20 százalékát ilyen autókkal foglalták el. A mozgássérült-igazolvánnyal rendelkező gépkocsik negyede 10 millió forintnál drágább luxusautó, terepjáró volt.
Egerben nem készült ilyen felmérés, ezért nem is tudható pontosan, hogy a parkolók hány százalékát foglalják el mozgássérült-igazolvánnyal jelzett autók. A rokkantkártyával parkoló nagy értékű járművek arányáról is csak becslések lehetnek.


– Jó pár éve ellenőrizte utoljára a helyi parkolóhelyek rokkantkártyás használatát a rendőrség és a közterület-felügyelet – mondta el Madarász János, a Mozgássérültek Heves Megyei Egyesületének alelnöke. – Akkor találtak is pár visszaélésgyanús esetet, ezek figyelmeztetéssel zárultak.
Madarász János becslése szerint Heves megyében 11–12 ezer mozgássérült lehet, közülük 7–8 ezren rendelkeznek rokkantkártyával, az ügyeskedők aránya 15 százalék lehet.

A Hatvan Kártya jó ingyenes parkolásra is

Hatvanban nem jellemző a parkolókártyákkal történő visszaélés – tájékoztatott Sára Péter, az önkormányzat vagyonvédelmi divíziójának a vezetője. Elmondta: a parkolóőr rendszeresen ügyeli a szabályok betartását. A visszaélések számát csökkenti az is, hogy az év elején bevezetett Hatvan Kártya az ezzel rendelkező helybeliek számára ingyenes parkolási lehetőséget is biztosít.


A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) már idén azt tervezi, hogy csak központi elbírálással lehet majd mozgássérült-igazolványhoz jutni. Madarász János szerint az is hasznos lenne és csökkentené a visszaélések számát, ha kétféle igazolványt vezetnének be. Egyik saját jogon járna, a másik a mozgássérültet szállító gépjárműhöz tartozna.
– Legutóbb két-három éve végeztünk ilyen ellenőrzést, ez az országos tapasztalatokat tükrözte – tudtuk meg az egri fizetős várakozóhelyeket üzemeltető cég munkatársától. Korsós Lajosné, az EVAT Zrt. vagyonkezelő divízióvezetője elmondta: a parkolóellenőrök nem vizsgálhatják, hogy valóban jogosult-e valaki a mozgássérült-kártyára. Annyi mondható el, hogy napközben a belváros népszerű pontjain a parkolóhelyek akár 70–80 százalékát is mozgássérült-igazolvánnyal rendelkezők veszik igénybe.

A luxusautó nem feltétlenül csalás

A drága járművek előfordulása a mozgássérült-igazolványosok körében még nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenki csal, akinek ilyen kocsija van. Az Eger környékén lakó középkorú Sándornak például jól menő vállalkozása van, három éve gerincműtéten esett át, rendszeres kezelésre jár. Ha 14 milliós terepjárójával bejön a városba, akkor sincs mindig nála a rokkantkártyája, ezért inkább fizet, igaz, ő ezt meg is teheti.

A parkolófelügyelők sem itt, sem másutt nem tehetnek semmit, ha a mozgássérült-igazolvánnyal rendelkező luxusautókból kisportolt és korántsem éltes emberek kászálódnak ki. 

Különösen értékes lapok a megyeszékhelyen

Egerben különösen értékessé teszi a rokkantkártyás parkolást, hogy a kártya birtokában minden parkolóhelyen és korlátlan ideig lehet megállni, miközben sok más hazai településen csak meghatározott időre és csak a kijelölt helyekre érvényes az ingyenes várakozás kedvezménye – mondta el Korsós Lajosné.

A luxusautó nem feltétlenül csalás A drága járművek előfordulása a mozgássérült-igazolványosok körében még nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenki csal, akinek ilyen kocsija van. Az Eger környékén lakó középkorú Sándornak például jól menő vállalkozása van, három éve gerincműtéten esett át, rendszeres kezelésre jár. Ha 14 milliós terepjárójával bejön a városba, akkor sincs mindig nála a rokkantkártyája, ezért inkább fizet, igaz, ő ezt meg is teheti.

Különösen értékes lapok a megyeszékhelyen Egerben különösen értékessé teszi a rokkantkártyás parkolást, hogy a kártya birtokában minden parkolóhelyen és korlátlan ideig lehet megállni, miközben sok más hazai településen csak meghatározott időre és csak a kijelölt helyekre érvényes az ingyenes várakozás kedvezménye – mondta el Korsós Lajosné. Egerben napközben a belvárosban a parkolóhelyek 70-80 százalékát veszik igénybe mozgássérült-igazolvánnyal rendelkezők. Képünk illusztráció. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE -->

Ezek is érdekelhetik