Közélet

2011.09.25. 06:51

„Úgy hívnak minket, hogy a három egri állat”

A Szavak erejének hármasa fiatal, lendületes és merészségből ötös. Igényes, stílusos hip-hop, a lokálpatrióta fiúktól, akik nem félnek megmondani a véleményüket.

Szepesi Viktor

A srácok jó kedélyűek és odamondogató szövegekkel rappelik le a hajunkat a fejünkről. Élettel telien, elkötelezettséggel, de legfőképpen kedvtelésből csinálják azt a zenét, amit szeretnek. Vidám beszélgetésbe elegyedtem Berencsi Balázzsal, azaz bEbával, de később csatlakozott hozzánk Bene Krisztián is, művésznevén bEne.


 
- Miben rejlik a szavaitok ereje?
- Sokan azért hallgatnak minket, mert szókimondóak vagyunk. A tévébe vagy rádióban túlságosan nyers szövegvilággal találkoznak az emberek. Ha találunk egy témát, akkor belemélyedünk és igyekszünk más szemszögből bemutatni. Mivel hárman vagyunk, három különböző módon látjuk a világot. Mindenki eltérő szempontból közelíti meg az élet dolgait, ezért nem válunk egyhangúvá.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] A trió kedvtelésből, unaloműzésből kezdett zenélni.
[/caption]
 
- Ki a „szövegírótok”?
- A szövegek általában egy alapzenére születnek. A hangulat adja meg a tematikát. BS nagyon kreatív, ad egy témát, majd a szövegeket mindenki magának írja. Előfordult olyan, hogy megbeszéltünk egy témát, amire akár egy millió megközelítéssel lehetett szöveget alkotni. Az Egyszer című számnál ez jól jött ki. A trágárságot pedig megengedi a műfaj és ez a gondolataink része. Amikor valami felidegesít minket, akkor nem ejnye-bejnyézünk, hanem odamondjuk azt, amit valójában gondolunk. Szeretünk ezzel a lehetőséggel élni, szóval egy tizenhatos karikát mindenképpen megérdemelnek a számok.

Diszkográfia

2008. Mire vársz (EP)

2010. Vizit

2011. Retro

2011. Üzemzavar


 
- Mit tesztek, amikor fellép az alkotói válság?
- Akkor általában tehetetlenek vagyunk. Felesleges kierőszakolni magunkból. Muszáj kivárni, amíg visszajön az ihlet. Amikor már majdnem kész a lemez, de egy apró rész hiányzik, akkor nyugodtan időzhetünk. Ezért jó, hogy nincs kiadónk.
 
- A zenei alapok hogyan születnek?
- Régen, amikor elkezdtük, akkor videó megosztóról szedtünk le szabadon letölthető zenéket. Aztán elkezdtünk saját alapokat készíteni. Az új albumra is mi írtuk a legtöbbet, viszont egy ismerősünknek, Snipnek is sokat köszönhetünk. Sokan úgy dolgoznak, hogy nagyon régi zenéket apró hangokra szednek szét és összeállítják újra a saját ízlésük szerint. Mi is így csináljuk, de a Viziten volt egy élőzenés rész. Lévai Dániel barátunk készített hozzá egy gitártémát. Régebbi soul és rap zenéket veszünk alapul. Tehát nem lopunk, hanem egy-egy hangot veszünk ki. Ezt hívják samplerezésnek.
 
- Miért a rap stílust választottátok?
- Van köztünk, aki gyerekkora óta ilyen zenéket hallgat, de bEne általános iskolában még diszkós volt és csak később szerette meg a rap zenét. Nekünk ez egy önkifejezési módszer. Ha összeveszek valakivel, vagy bármi bajunk van, az inspirál. Saját élettapasztalatokat fogalmazunk meg: ha rossz, ha jó, akkor is leírjuk az érzéseinket.
 
- A közönség szereti a véleménybombákat?
- Van egy állandó közönségünk, akik egyre többen vannak. Több olyan koncert volt, ahol nem hallottuk magunkat, mert a közönség hangosabban dalolt, mint mi. Sokan magukra ismernek a szövegekben. Nem kertelünk. Megmondjuk azt, amit gondolunk.
 
- Szoktatok meglévő számokra improvizálni új szövegeket?
- Előfordul, hogy valaki bakizik, akkor beindul a freestyle és kitalálunk a helyére valamit, de egymást is hecceljük néha a színpadon. Az emberek nevetnek ezen és egy kis show-t kapnak, tehát „direkt bakizunk”.
 
- A freestyle-al egyébként hogy álltok?
- A rögtönzésben akár tíz másodperc is hosszú táv. Van szókincsünk, de nem mindenkinek megy. Volt egy buli, ahol kérték, hogy freestyleozzak és meglepő módon elég jól sikerült.
 
- Láttam pár képet, ahol saját stúdiót csináltok. Ez hogyan történt?
- Hosszú folyamat volt, mert már két éve alakítgatjuk a stúdiót. Összegyűlt annyi pénz, hogy vehessünk profi felszereléseket, mikrofont, keverőt. Eleinte olcsó eszközökkel dolgoztunk, aztán egyre komolyabb berendezésekre cseréltük. Meg sem próbáltunk kiadót keresni. Akiknek sikerült a szakmában, azoknak a kötöttségekről szól az egész. Ha keretek közé szorítanak, akkor az már nem őszinte. Szerzői kiadásban készítjük a számokat, így nem vagyunk időhöz se kötve. A fellépéseinkből visszajött a befektetés nyolcvan százaléka. Nekünk ez leginkább hobbi.
 
- És a hobbiból meg lehetne élni?
- Ebből a műfajból Magyarországon nem. Ha kiadnak egy lemezt, akkor másnap este fent van az interneten. Mi is úgy csináljuk, hogy letölthető, de igény szerint meg lehet vásárolni. Egyébként van egy grafikus barátunk Bala, aki eddig minden vizuális elképzelésben segített, lemezborítót, flyert, szórólapokat készített.
 
- Már van egy ">klipetek. Erről mit lehet tudni?
- Tavaly nyár elején forgattuk. Az EGÁL himnuszból született, amit a klubnak készítettük. A költségeket is ők fedezték. Mindenki jól járt, ők kaptak egy promóciós videót, mi pedig egy klipet.
 
- Mikor várható egy új klip?
- Az új lemezünkről biztosan lesz klip, remélhetőleg még idén. Ötletek már vannak, de egyik sem kidolgozott. Mivel hárman vagyunk, ezért három különböző ötletet kell összegyúrni, ami a videó szempontjából nagyon nehéz lesz, hiszen kompromisszumot kell kötni.
 
- Másokkal is dolgozatok már együtt.
- Igen, az Ethnofilllal. Összeraktuk két nótát a Szavak Erejével, de született két szám, a Lakodalom és a Hull a szila, amiben bEnével rappeltünk. Tervbe van véve a folytatás, azonban ők is és mi is csináljuk a saját zenekarunkat. Amint időnk engedi, csinálunk egy közös kislemezt.
 
- Milyen viszonyban vagytok a hazai hip-hop berkkel?
- Néhány előadóval kialakult a baráti viszony, és az utóbbi időben MC Gőzzel is jóba lettünk. Vele azért jó barátkozni, mert egy nagy gyerek. Volt néhány közös fellépésünk is vele, de másokkal is szervezünk koncerteket.
 
- Mikor várható az új lemez?
- Októberre tervezzük, de ez a közreműködőktől függ. 15-16 szám készül, ha minden igaz, akkor 6 vendéggel. Többnyire saját zenei alapokból és ehhez szeretnénk majd az új klipet is. A borítóját szinten Bala, a fotókat pedig Korsós Viktor készíti. Később szeretnénk egy weboldalt is. A lemezbemutató novemberben várható. Az előzőeknél kicsit összetettebbek számok alkotják majd az albumot. Sokkal egységesebb lesz, hiszen a szövegben is fejlődtünk, érettebbek lettünk minden téren.
 
- Egerben legközelebb mikor lesz koncert?
- Diáknapokon lépünk fel, de a lemezbemutató várható még a közeljövőben, novemberben. Addig is készülünk egy meglepetéssel a közönségünk számára.
 
- Kedveskednétek pár sorral nekem és az olvasóknak egy freestyle erejéig?
- „Először is köszönjük a heolnak az interjút
ehhez minden olvasó 100%-ig ingyen jut
olvasgassatok, megtudhattok jó pár titkot
pl. hogy indultunk, hogy került életünkbe a hiphop
töltsétek a lemezt, vagy meg is lehet venni
aki szeretné kézzel fogni, tessék megrendelni
van benne meló de csak nektek készült
gyertek a bulikba, csak értetek zenélünk.”

Biográfia

2008 februárjában indult Bene Krisztián (bEne) és Oláh Balázs (bs) ötletével, ezután Berencsi Balázs (bEba) kereste meg őket. A trió kedvtelésből, unaloműzésből kezdett zenélni. Az első fellépésük a Neon party tehetségkutatója volt. Több, mint 20 név közül ekkor választották ki a Szavak ereje bandanevet. Később kialakult egy kislemeznyi anyag. Az első lemezbemutatójuk az Irie Maffia előtt volt 2009-ben. Önálló fejlesztés vette kezdetét technikai és zenei téren. Egyre több fellépési lehetőség adódott 2010 elejétől. Jelenleg készül az új album és folyamatosan koncerteznek.

 

 

Szepesi Viktor Biográfia 2008 februárjában indult Bene Krisztián (bEne) és Oláh Balázs (bs) ötletével, ezután Berencsi Balázs (bEba) kereste meg őket. A trió kedvtelésből, unaloműzésből kezdett zenélni. Az első fellépésük a Neon party tehetségkutatója volt. Több, mint 20 név közül ekkor választották ki a Szavak ereje bandanevet. Később kialakult egy kislemeznyi anyag. Az első lemezbemutatójuk az Irie Maffia előtt volt 2009-ben. Önálló fejlesztés vette kezdetét technikai és zenei téren. Egyre több fellépési lehetőség adódott 2010 elejétől. Jelenleg készül az új album és folyamatosan koncerteznek. Diszkográfia 2008. Mire vársz (EP)

2010. Vizit

2011. Retro

2011. Üzemzavar A trió kedvtelésből, unaloműzésből kezdett zenélni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!