Közélet

2012.02.24. 17:16

A Kúriánál tanulhatnak a fiatal bírák

Dr. Handó Tünde szerint bár a szervezet hierarchikus, vannak folyamatok, amikben a bíráknak közvetlenül részt kell venniük.

S. B. S.

A bírósági szervezet előtt álló stratégiai feladatnak nevezte dr. Handó Tünde az átláthatóságot, azt, hogy az igazgatás és az ítélkezés egyaránt legyen követhető az állampolgár számára is. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke ezért szeretné, ha megteremtődne egy kezdeményező kommunikáció, mégpedig a bírósági szervezeten belül is.

– Bár a szervezet felépítése hierarchikus, vannak folyamatok, amelyekben a bíráknak közvetlenül is részt kell venniük – fogalmazott az OBH elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet a bírósági elnökök Felsőtárkányban rendezett értekezlete kapcsán tartottak.

A bírósági elnökök értekezletén dr. Darák Péter, a Kúria elnöke igen fontosnak nevezte, hogy a különböző szintű bíróságok között jól működő szakmai kapcsolatok jöjjenek létre. Ezért is határoztak arról, hogy a pályájuk elején járó bírák számára lehetőséget teremtenek szakmai tapasztalatszerzésre a Kúrián. Ők 3-6 hónapos időt töltenek el náluk, s eközben betekintést nyerhetnek abba, hogyan zajlanak a felülvizsgálati eljárások. Az elnök véleménye szerint ez nem csak a fiatal kollégák, de a Kúria számára is hasznos lesz, hisz a gyakorló bíráktól az ifjak azt tudhatják meg, hol szorít a cipő.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Fotó: Lénárt Márton
[/caption]

A dr. Hunyadi-Buzás Ágnes, az Egri Törvényszék elnökének kezdeményezésére megyénkben tartott kétnapos elnöki ülés egyik kiemelt témája volt a nyugdíjazás miatt az ítélkezésben már részt nem vevő bírák pótlása, illetve az ő további foglalkoztatásuknak kérdése. Ezzel kapcsolatban dr. Handó Tünde, az OBH elnöke elmondta: ezeknek az embereknek a tapasztalata, bölcsessége, nyugalma komoly segítséget jelenthet több területen. Példaként a mentorálást és a mediálást említette.

Ezek is érdekelhetik