Közélet

2012.03.05. 15:10

Több figyelmet igényel az örökké izgő-mozgó gyermek

Öntörvényűek, nehezen kezelhetők. Ők a hiperaktív gyerekek, akiknek rögös az út az elfogadásig.

Barta Katalin

Tény: mind több azon gyerekek száma, akikre ráillik a mozaikszó: FIMOTA. Vagyis FIgyelemzavartól, MOzgásos nyugtalanságtól szenved, amelynek TAnulási zavar is lehet a következménye – hívja fel a figyelmet dr. László Zsuzsa klinikai és pedagógiai szakpszichológus, viselkedésterapeuta. Ezért a vizsgálatra, a bizonyosság kimondására legjobb a klinikai, pedagógiai szakpszichológust felkérni. A hiperaktivitás örökletes vagy biológiai eredetű is lehet. Az ilyen gyerek állandó figyelmet és türelmet igényel. Megfelelő szabályrendszert kialakítva szép eredményeket érhetünk el nála.

R.-né Ildikó 2002-ben Egerben szülte meg kisfiát, akit nagy örömmel várt és fogadott a család. Peti most harmadikos általános iskolás. Értelmes, kedves fiúcska, azonban a közösségbe nehezen fogadják be. Az ok: hiperaktív. Édesanyja azért kereste fel szerkesztőségünket, hogy megossza velünk a család kálváriáját, s hogy megüzenje mindenkinek: ez a betegség alaposan próbára teszi a szülőket, s a gyermeket is, épp ezért toleranciára, segítségre van szükség az elviseléséhez az iskola, a társadalom részéről is.

Több, mint egy éve az egri egyesület is segít

Egerben az Igazgyöngy Egyesület a Különleges Gyermekekért tavaly novemberben volt egyéves. Elnöke, Zsdánszki Csilla azt mondja, gyakran találkozik olyan kisgyermekkel, akinek a problémáját már csak a tanulási nehézségek jelentkezésekor veszik komolyan. Ilyenkor sem késő még, de szeretnének minél több gyereket, minél fiatalabb korban elérni és segíteni. Akinek erre van szüksége, a legegyszerűbben az interneten tájékozódhat az egyesület tevékenységéről.

További részletek a Heves Megyei Hírlap hétfői (03.05.) számában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!