Közélet

2015.11.22. 12:30

Főhajtással emlékeztek áldozataikra, veszteségeikre

1944. november 22-én 24 kerecsendi polgárt a községháza udvaráról indítottak útnak szovjet katonai kíséret mellett a málenkij robotra, azaz kényszermunkára a Szovjetunióba.

B. K.

Kevesen élték túl a megpróbáltatásokat, és aki hazatért, sem sokáig élvezhette családja szeretét, gondoskodását, mivel legyengült fizikai állapota miatt néhány hónap múlva feladta szervezete a küzdelmet.

Ezekre a helyi áldozatokra emlékeztek szomaton délelőtt a községháza udvarán, ahol tiszteletükre egy márványtáblát avattak. Sári László polgármester emlékező szavai után Ercsényi Károly helytörténész idézte fel a sötét időszak történéseit. Elmondta, november 22-én az útnak indított 24 embert abban bízott, hogy néhány hónap múlva hazatérhet, ám közülük jó néhányan csak 1957-ben ölelhették meg újra szeretteiket.

A Donyeck környéki szénbányákban dolgoztatták őket, embertelen körülmények között, három műszakban, ahol a kemény fizikai munka mellett éhezés, nélkülözés várta őket.

Elhangzott, ebben az időszakban hazánkból közel 130 ezer, életerős férfit és nőt hurcoltak el, s többségük távol a családjától hunyt el. A veszteséget fokozta, hogy az itthon maradott családoknak egyedül kellett megküzdeniük a túlélésért.

Az emléktáblát Deli Lajos, plébános áldotta meg.

Ezek is érdekelhetik