Kultúra

2008.06.06. 15:45

Időjárás – POSZT 1-0

Úton, le Pécs felé még csak gyülekeztek a sötét fellegek az égen, aztán mire a vonat beért a vasútállomásra, sűrűn zuhogott az eső, a Misina tető a tévétoronya teljesen felhőbe burkolózott.

HEOL

A Pécsi Országos Színházi Találkozóra érkezők aggódva nézték az eget. Akik évek óta járnak már a POSZT-ra emlékezni vélnek olyan évre, amikor hasonlóan sok esővel kezdődött a találkozó, majd szelessé vált az idő s az tette kellemetlenné az ittlétet. Persze mindenki reménykedik, hogy előbb-utóbb kitisztul az ég. Ahogy abban is reménykednek, a színházi szakemberek, hogy más sötét felhők elúsznak színházi életünk feje felől is.

Jordán Tamás, a találkozó igazgatója mondta, hogy egyelőre az időjárás vezet 1-0-ra, de reméljük a színházak győznek idén is, Pécsett. S ha már itt a POSZT és itt van Pécsett, aki honi teátristáink közt számít, és a megnyitó okán itt a miniszter is, logikusnak tűnt hogy leüljenek egymással a találkozó első napján. Ugyan a sajtó képviselőit is meghívták a zártkörű eszmecserére Hiller István oktatási és kulturális miniszter munkatársai először ki szerették volna tessékelni az újságírókat és a fotósokat a teremből, végül azonban maradhattak. S tanúi lehettek egy viszonylag kényes társalgásnak, aniben kölcsönös egymásramutogatás történt a miniszter és a színidirektorok, színházi érdekképviseletek vezetői közt.

Kukorelly Endre az egriekről

Alkalmunk volt találkozni Kukorelly Endre íróval, aki idén a színházakat járva válogatott a POSZT-ra. Mint elmondta egyszerűen saját ízlése, esztétikai értékrendje alapján válogatott a rengeteg honi színházi alkotás közül. Az egri Gárdonyi Géza Színház produkcióiból kettőt is érdemesnek talált arra, hogy a pécsi seregszemlén megmutatkozhasson. A stúdiószínházi Emésztő tüzet illetve a Csizmadia Tibor által rendezett A nagyratörőt. Hogy végül miért ez utóbbi mellett döntött, az azért volt – mondja – mert ilyen esetben mindig a magyar, elsősorban a mai magyar szerző alkotását színpadra állító produkci

 Téma a készülő színház- pontosabban előadóművészekről szóló törvény volt. S bár Hiller miniszter nem győzte hangsúlyozni, hogy ha segítenek neki, s a színházi szakma egységesen mögé illetve a törvénytervezet mögé áll, akkor be tudja azt terjeszteni ősszel a parlament elé.

A színháziak némi daccal és viszonylagos ellenállással fogadták szavait, s még önmaguk közt is megoszlott a véleményük, ugyan egységesen képesek-e fellépni az égetően szükséges törvény megszületése mellett. S többször elhangzott az is, elégedetlenek azzal, ahogyan manapság a vidéki színházak élére az önkormányzatok kizárólag politikai megfontolások alapján választanak igazgatót. Balos önkormányzat balos, míg jobbos önkormányzat jobbos direktort ültet az igazgatói székekbe, s a szakmai szempontok nem számítanak.

Jordán Tamás azt javasolta, hogy egy független grémium csak szakmailag kifogásolhatatlan pályázókat engedjen az önkormányzatok elé, s akkor politikai hozzáállástól függetlenül csak jó szakmai színvonalú igazgatók irányítanák teátrumainkat. Talán az eső, talán a színházi közélet mindennapos gondjai nem tették a POSZT első napját felhőtlen ünneppé.

[caption id="" align="alignleft" width="283"] Kukorelly Endre
[/caption] A hivatalos szabadtéri megnyitót is elmosta az eső, s este a Pécsi Nemzeti Színházban a házigazdák Ivanov című produkciójának bemutatója előtt nyitotta meg Balikó Tamás házigazda színidirektor felkérésére hivatalosan a fesztivált Hiller kulturális miniszter Jordán Tamás fesztiváligazgató és Tasnádi Péter, Pécs polgármestere. Majd a nagyérdemű megtekintette a nyitódarabot, a versenyprogram első darabját, Csehov Ivanovját, a fiatal Funk Iván rendezésében. Ezzel kezdetét vette a Pécsi Országos Színházi Találkozó, mely a honi színjátszás legnagyobb seregszemléje.

Ezek is érdekelhetik