Kultúra

2009.04.06. 06:56

Nyilvános régészeti adatok: pontos menetrend a sírrablóknak?

Április 1-jétől a hazai régészeti lelőhelyek részletes adataihoz elvileg az interneten is bárki hozzáférhet. A szakma szerint ez aggályos. Mintha csak a páncélszekrénye kódját tenné közszemlére valaki.

K. J.

A megyében több száz ismert régészeti lelőhelyet tartanak nyilván a szakemberek, tudtuk meg dr. Veres Gábortól, az egri Dobó István Vármúeum igazgatójától. A Heves Megyei Múzeumi Szervezet vezetője ehhez azt is hozzátette, hogy mindezek az adatok csak a jelenlegi ismereteket tükrözik, becslések szerint a föld alatt rejtőző régészeti értékek alig 10 százalékát. A szakember kifejtette, nem tartják szerencsésnek a részletes és mindenki számára könnyen hozzáférhető intenetes régészeti adatbázisnak a megnyitását.

Nem lehet kizárni, hogy ennek alkalmazásával épp a nem a legtisztább szándékokkal kutakodók, a kincskeresők munkáját könnyítjük meg. A hazai lelőhelyek hollétéről egyébként aki akart, eddig is tudomást szerezhetett a kiadványokból, intézményektől. Ám ezután az új program segítségével ez mindössze gombnyomásnyi erőfeszítést követel majd – fogalmazott a szakember. Aki azt is hozzátette, minden aggályuk ellenére természetesen a kormányrendeletnek megfelelően megküldték a megye régészeti nyilvántartási adatait az országos adatbázist kezelő Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak.

A kulturális örökség elemeinek nyilvános adatbázisáról szóló tavalyi kormányrendelet szerint ugyanis a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) honlapján az április 1-jétől korlátozás nélkül hozzáférhetővé teszi a lelőhelyek, a régészeti védőövezetek, a műemléki területek és a műemlékek, valamint az azonosításukhoz szükséges adatok közötti keresés lehetőségét biztosító adatbázisát. Cél az is, hogy az egyes közigazgatási ügyekben eljáró hatóságokat tájékoztassák arról, hogy az adott esetben helye van-e a KÖH, mint szakhatóság megkeresésének.

A fémkeresős kincsvadászokra szerencsére azonban még várni kell, a régészeti lelőhelyek részletes adataihoz az interneten április elsejétől csak elvileg lehet még hozzájutni. A KÖH honlapján már korábban is elérhető adatbázis még nem teljesíti az előírt feltételeket. A KÖH adatai tehát jelen formájukban a széles körű, közvetlen felhasználást nem teszik lehetővé, mert az adatbázis jelenleg még nem teljes körű.

A témával a Heves Megyei Hírlap mai számában foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!