Nyílik az ajtó

2017.10.30. 14:50

Szabó Magdára emlékeznek Nápolyban

Szerdán Nápolyban, a Cinema Hart moziban A barátság tányérja – Egy nap Nápolyban Szabó Magdával címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést és emlékestet.

This picture dated 04 October 2007 shows Magda Szabo after being decorated by Hungarian President Laszlo Solyom (not pictured) at the presidental palace in Budapest. Magda Szabo, one of Hungary's most famous authors, died in the eastern Hungarian city of Debrecen on Monday 19 November 2007, Hungarian media reported 20 November. AFP PHOTO / MAGYAR NEMZET / AFP PHOTO / MAGYAR NEMZET

Fotó: AFP

A kerekasztal-beszélgetésen Antonella Cilento író, Vera Gheno, Szabó Magda egyik legismertebb olasz fordítója, Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, valamint Szilágyi Mónika, a milánói Edizioni Anfora könyvkiadó vezetője eleveníti fel az Olaszországban immár bestsellerszerzővé vált írónő munkásságát – közölte a Balassi Intézet szerdán az MTI-vel.

Mint írják, kevés magyar író kapott akkora publicitást Olaszországban, mint Szabó Magda: 2005-ben Az ajtó olasz kiadása, amely az Einaudi Kiadónál jelent meg, elnyerte a Dél-Olaszország legtekintélyesebb irodalmi elismerésének számító Mondello-díjat, 2010-ben pedig az Unitá napilap a legjobb külföldi regénynek választotta az Edizioni Anfora kiadásában megjelent Für Elise című könyvét.

A beszélgetést követően Cecilia Lupoli és Ímma Villa színművészek részletek olvasnak fel Szabó Magda műveiből, majd levetítik Az ajtó című regényből készült Szabó István-filmet.

Az emlékestet az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a Lalineascritta társaság, az Edizioni Anfora könyvkiadó, a Római Magyar Akadémia és a Publishing Hungary szervezi.

Borítókép: AFP PHOTO / MAGYAR NEMZET

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!