Összefogás

2017.11.04. 17:59

Lengyelországban új jobboldali párt született

Az új párt neve Egyetértés (Porozumienie). Létrehozását Varsóban a jobboldali Lengyelország Együtt (PR) parlamenti párt – több más kisebb jobboldali formáció részvételével megrendezett – kongresszusán jelentették be.

A PR-t 2013-ban, az előző kormánypártból, a jobbközép liberális Polgári Platformból kivált képviselők hívták életre. A kis párt a 2015-ben a parlamenti választásokon győztes konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párttal lépett kormánykoalícióra. Elnöke Jaroslaw Gowin miniszterelnök-helyettes, tudományos és felsőoktatási miniszter (a PO-kormány idején, lemondásáig igazságügyi miniszter), aki bejelentette, hogy ő lesz a több kis parlamenten kívüli jobboldali mozgalom, közösség egyesülésével létrejövő új párt elnöke.

Az Egyetértés párt kongresszusát, amelyen megválasztják az új tömörülés vezető testületeit, egy év múlva tervezik megtartani. Lengyelországban a következő parlamenti választásokat a hivatalos menetrend szerint 2019-ben rendezik meg.

A kongresszuson betegsége miatt nem vett részt a díszvendégként meghívott Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, aki levélben üdvözölte az egész Lengyelországból összegyűlt mintegy ezer résztvevőt. Többek között azt írta, hogy örül az új tömörülés létrejöttének, amely végre nem megoszlásból, hanem az eszmeileg egymáshoz közel álló politikai közösségek konszolidációjának „konstruktív aktusával” jön létre.

Gowin beszédében hangsúlyozta, hogy az új párt programjának egyik legfontosabb eleme a népesedési és családpolitika lesz, mert ezen alapulhatnak többek között a többgyermekes családoknak juttatandó adókedvezmények. Fontos feladatuknak tartják az önkormányzatiság fejlesztését, és létrehozzák az önkormányzati tanácsot, amely az önkormányzati reformra fog összpontosítani. Fontosnak tekintik továbbá a lengyel hagyományok és az „elődök hitének” védelmét.

Ezek is érdekelhetik