Nemzeti összetartozás napja

2022.06.01. 12:25

Újra elindulhat a csíksomlyói zarándokvonat, újra erőt meríthetünk magyarságunkból

Két járványsújtotta év után szombaton újra elindulhat a csíksomlyói búcsúba az össznemzeti zarándokvonat, újra erőt meríthetünk magyarságunkból, a találkozásokból - mondta Szilágyi Péter szerdán Budapesten.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kabinetfőnöke a Keleti pályaudvaron - a zarándokvonatokat húzó Tamási Áron-mozdony avatásán - arra emlékeztetett, hogy az erdélyi író öröksége előtti tisztelgésből hirdették meg, születésének 125. évfordulója alkalmából, a Tamási Áron-emlékévet.

Az emlékév céljának nevezte, hogy olyan programokat tartsanak az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpóramagyarságnak, amelyek bemutatják Tamási Áron életművét, és "kapcsot tudnak teremteni" az elszakított nemzetrészek között. A zarándokvonatot húzó mozdonyt az író arcképe, egy tőle származó idézet és farkaslaki táj díszíti - ismertette Szilágyi Péter, jelezve, hogy június 4-én tartják a nemzeti összetartozás napját. 

Az erdélyi programokat sorolva közölte: csütörtökön indul a kétnapos, Székelyudvarhely és Csíksomlyó között az ötödik alkalommal megrendezett lovas zarándoklat több mint 200 lovas részvételével. A csíksomlyói kegytemplom mellett Tamási Áron életét bemutató kiállítás nyílik, Tamási Áron szülőfalujában, Farkaslakán június 4-én az író életművét megidéző színházi előadást tartanak. 

Szilágyi Péter az ukrajnai háborúra utalva jelezte, hogy a búcsú idei jelmondatában benne van a béke iránti vágy. A legfőbb célnak azt nevezte, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból és megőrizze a békét a magyarságnak. 

A. Szabó Magda, a Magyarság Háza munkatársa, a Tamási Áron-emlékév projektvezetője elmondta, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt tartanak eseményeket, köztük színházi előadásokat, kiállításokat, irodalmi esteket, próza- és esszéíró versenyt, novellapályázatot és illusztrációs pályázatot. A nemzeti összetartozás napján a Békéscsabai Jókai Színház vendégszerepel Farkaslakán, augusztus második hetében a Gyulai Várszínházban öt színház Tamási Áron-előadásait láthatja a közönség - sorolta, arra is kitérve, hogy az év végén Budapesten a XII. kerületben felavatják az író köztéri szobrát. 

Az emlékév záróeseményeként decemberen a Tamási Áronra nagy hatást gyakorló Kodály-művet, a Székelyfonót jeleníti meg különleges módon közös produkcióban a Nemzeti Színház és a Kodály Zoltán Kórusiskola - tette hozzá. 

Az eseményen elhangzott, hogy június 3-án, pénteken kora reggel Budapestről, a Keleti pályaudvarról útnak indul a csíksomlyói búcsúba a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, azaz az össznemzeti zarándokvonat, amelyet idén a Tamási Áron-mozdony húz majd, csatlakozva az emlékévhez. A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Ott a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, "össznemzeti zarándokvonatként" indul Erdélybe.

Borítókép: Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának kabinetfőnöke az össznemzeti zarándokvonat indulásáról tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. június 1-jén. Két járványsújtotta év után június 4-én újra elindulhat a csíksomlyói búcsúba az össznemzeti zarándokvonat. MTI/Balogh Zoltán
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában