Bírósági döntés

2022.07.23. 22:34

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá Abe Sindzó gyilkosát

Jamagami július 8-án Narában, egy kampánybeszéd közben lőtte le Abét, saját készítésű fegyverrel, a volt miniszterelnök még aznap belehalt sebeibe.

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá Abe Sindzó korábbi japán kormányfő gyilkosát - jelentette a japán sajtó szombaton a területileg illetékes, narai bíróság döntését ismertetve.

A 41 éves Jamagami Tecuját annak eldöntése érdekében vizsgálják meg alaposan, hogy tettének elkövetésekor beszámítható állapotban volt-e.

Jamagami július 8-án Narában, egy kampánybeszéd közben lőtte le Abét, saját készítésű fegyverrel, a volt miniszterelnök még aznap belehalt sebeibe.

Kihallgatásán a gyanúsított beismerte tettét, és azt mondta, nem Abe politikai nézeteivel volt problémája, hanem "egy bizonyos szervezetre" haragudott, és azt gondolta, a volt kormányfő tagja ennek a szervezetnek. Később kiderült, hogy egy szektáról beszélt, amelynek Jamagami édesanyja akkora összegeket adományozott, hogy a család tönkrement.

A lapok szerint a pszichiátriai vizsgálat miatt november végéig felfüggesztették a büntetőjogi eljárást.

Borítókép: Rendőrök kísérik Jamagami Tecuját, Abe Sindzó volt japán kormányfő merénylőjét a közép-japáni Narában 2022. július 10-én.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában