Zavargások

2023.07.01. 22:59

Franciaországban eltemették a rendőr által agyonlőtt fiút

Elhalasztotta Emmanuel Macron francia elnök vasárnapra tervezett németországi látogatását a negyedik napja tartó franciaországi zavargások miatt, amelyeket egy fiatal fiú halála váltott ki, akit szombaton szűk családi körben temettek el Nanterre-ben.

MW

Tüntetés Nahelért, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen 2023. június 30-án

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Pauline Tournier

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor. A rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene. A történtek zavargásokat váltottak ki.

Emmanuel Macron telefonon beszélt német kollégájával, akit tájékoztatott az országban kialakult helyzetről, és közölte vele döntését, hogy a vasárnapra tervezett látogatást keddre halasztja el - közölte a francia elnöki palota.

Szombaton több százan siettek a nanterre-i ravatalozóba, a város egyik mecsetjébe, majd a Mont-Valérien temetőbe, ahol végül anyja és nagyanyja jelenlétében helyezték Nahelt végső nyugalomra.

A belügyminisztérium adatai szerint a zavargások résztvevői péntek éjjel 31 alkalommal támadtak rendőr-kapitányságokra, 16 alkalommal az önkormányzati rendőrség őrseire, 11 alkalommal csendőrségi laktanyákra, 79 rendőr és csendőr sebesült meg.

Mintegy 1350 járművet gyújtottak fel, 266 épületet gyújtottak fel vagy rongáltak meg, közöttük 26 városházát és 24 iskolát, kevesebbet, mint az előző éjszaka.

Vasárnapra virradó éjszakára ismét 45 ezer rendőrt mozgósítanak a nagyvárosokban - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter. Marseille-ben és Lyonban, ahol a legerőteljesebbek voltak péntek éjjel a zavargások, jelentősen megerősítik a rendvédelmi erőket - tette hozzá a miniszter.

A zavargások kiszélesedésének megakadályozása céljából számos településen kijárási tilalmat vezettek be, szombaton Ile-de-France régióban este kilenc után ismét nem közlekednek az autóbuszok és a villamosok.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában