Másra fognák a balhét

2023.12.05. 19:42

Máté Gábor legújabb botránya miatt már a Katona József Színházon belül is óriási a felháborodás

Többen a felmondásukat tervezik a Katona József Színházban azt követően, hogy a Gyurcsány-hívő Máté Gábor 30 százalékos kedvezményt adott a Gyurcsány-párt tagjainak, majd pedig egy közönségszervezőt rúgott ki a hatalmas botrány kitörését követően – tudta meg az Origo.

MW

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A lap szerint Máté Gábor úgy tett, mintha nem is tudna semmiről. Egyébként ezt a taktikát alkalmazta Ascher Tamás főrendező is. Amikor az Origo riportere a botrányról kérdezte, azt állította, hogy még csak nem is hallott az ügyről. Az Origo megkérdezte a színházat, mit gondolnak a sorozatos botrányokról, és hogy Máté Gábor érzi-e a belső feszültséget az intézményben.

Az Origo felidézte, hogy 2023 novemberében újabb, nagyon súlyos botrány robbant ki a Katona József Színház körül, miután kiderült, hogy a nyíltan baloldali színház 30 százalékos kedvezményt biztosított a Gyurcsány-párt tagjainak. Talán nem kell különösebben részletezni, miért problémás az, ha egy kulturális intézmény párttagoknak kínál akciót. (És egyetlen párt tagjainak.) 

Ennek ellenére a színház vezetősége, ideértve a korábbi súlyos szexuális zaklatási botrányt éppen a Gyurcsány-párt segítségével megúszó igazgatót, Máté Gábort, úgy csinál, mintha nem történt volna semmi különleges.

Azzal védekeznek, hogy nem tudtak a kedvezményről, így az a közönségszervezők hibája. A mosdatásban segítségükre volt a baloldali színházi világ színe-java, akik vagy nem reagáltak a sajtómegkeresésekre, vagy megpróbálták bagatellizálni az ügyet.

Fejvesztetten menekül Máté Gábor 

A legnevetségesebben Ascher Tamás főrendező reagált, amikor az Origó riportere kereste, először azt állította, hogy nem is hallott a botrányról. Majd megérkezett a második vonal, amely olyan vehemenciával védi a baloldal fellegvárát, hogy az enyhén szólva nevetséges. Ha az ember csak ezeket a megnyilvánulásokat ismeri, akkor úgy tűnhet számára, hogy Máté Gábor egy, a moralitás talaján álló vezető, akit a gonosz sajtó megpróbál kikezdeni.

Az Origo megjegyezte: Máté Gábor fejvesztetten menekül, kapaszkodik a billegő székébe, és feláldozott - maga helyett - egy ártatlan közönségszervezőt. 

A lap információi szerint a Katona József Színház háttérdolgozói között óriási a felháborodás a munkatárs kirúgása miatt, hiszen nyilvánvalóan Máté Gábor nélkül nem kaphatott volna a Gyurcsány-párt kedvezményt.

Többen azt gondolják: bárki bármikor sorra kerülhet, ha valakit - akár ártatlanul - a nyilvánosság elé kell dobni, mint bűnbak. A színház háttérdolgozói közül többen a felmondás gondolatával foglalkoznak.

Minderről természetesen az Origo megkérdezte az igazgatót. Érez-e Máté Gábor igazgató súlyos feszültséget a dk-s botrány után a színház háttérdolgozói között? – tette fel lap a kérdést a színháznak. 

A teljes cikket az Origo.hu oldalán olvashatják el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában