Antifa-ügy

2024.04.05. 22:32

Giorgia Meloni: a baloldal politikai kampánya nem segít Ilaria Salisnak

Eredménytelennek nevezte az olasz baloldal politikai kampányát a Magyarországon fogva tartott Ilaria Salisért Giorgia Meloni miniszterelnök, aki a Magyarországon fogva tartott nőről egy televíziós interjúban beszélt.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) Giorgia Meloni olasz miniszterelnök társaságában az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. március 21-én

Forrás: MTI

Fotó: Fischer Zoltán

Giorgia Meloni kijelentette, rá és sokakra Olaszországban hatással volt, amikor bilincsben látták belépni a tárgyalóterembe Ilaria Salist. 

"Mi nem vagyunk hozzászokva, de ezt a bánásmódot Magyarországon nem kizárólag Ilaria Salisnak tartják fenn, Magyarországon ez mindenkire érvényes, ahogy számos más nyugati országban is gyakorlatnak számít" 

- mondta a kormányfő a csütörtök esti interjúban. 

Giorgia Meloni a RAI1 közszolgálati televíziócsatorna legnépszerűbb politikai műsorának, a Porta a Portának adott interjút, amelyben többek között a Magyarországon fogva tartott nő elleni jogi eljárásról is beszélt. 

Meloni úgy vélte, 

felesleges hangoztatni a bíróságok önállóságát, "ha az olasz parlament tagjai azt sürgetik, hogy az olasz kormány avatkozzon be a magyar kormánynál annak meghatározására, hogy mi történjen Ilaria Salis tárgyalásán". 

Giorgia Meloni tréfából, olaszos angol kiejtéssel azt mondta: "Uraim, tegyük fel a kérdést, tudjátok, mi az a jogállam? Tudjátok, mit jelent a bíróság autonómiája?". 

Kifejtette, a jogállam és a bíróság önállósága mindenhol létezik Európában, és ami egy európai állampolgárral történik, aki nem annak a tagállamnak az állampolgára, ahol jogi eljárás zajlik vele szemben, "azt a jogi szervek intézik el, nem a kormányok egymás között". 

Az olasz kormányfő hozzátette, Európában "komplikált" és elfogadhatatlan lenne, ha akár Orbán Viktor avatkozna be a perbe, és megmondaná az ügyészségnek, bíróságnak mit kell tennie, "vagy ugyanazt én tenném meg". 

Arra a kérdésre, hogy mit tehet az olasz kormány, Giorgia Meloni elmondta, hogy kormánya megfelelő bánásmódot kérhet állampolgára számára, 

"és én erről beszéltem Orbán Viktorral"

 - utalt a magyar kormányfővel egy korábban folytatott megbeszélésre. 

Meloni úgy vélte, az olasz kormány felléphet a jogerős ítélet megszületése után is. 

Kijelentette: az olasz baloldal által Ilaria Salisért indított politikai kampány "kontraproduktív". "Csendben kell tenni, mert ha rágalmazod a veled szemben álló tárgyalópartnert, nehezen tudsz valamit elérni" - mondta Giorgia Meloni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában