Honvédelem

2024.04.29. 20:18

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek

A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A magyar honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter hétfőn a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b3), mellette Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Hozzátette, hogy soha nem látott társadalmi, politikai és pénzügyi támogatás áll a magyar honvédség rendelkezésére, hogy végrehajtsa azokat a feladatokat, amelyeket a korábbi években kijelöltek számára.

Bizonyítani tudjuk, hogy eredményesen fel tudunk lépni a legerősebb páncéltörő erők ellen is

– húzta alá a miniszter.

Szavai szerint sokat beszélnek arról, hogy a modern háborúban már minden a drónokon múlik, „megváltozott a csatatatér”, ám – mint mondta – ez nem így van, hiszen a legfélelmetesebb fegyver továbbra is a harckocsi marad, a harckocsik leküzdése továbbra is „kiemelt feladata minden haderőnek, amely komoly, elrettentő erőt akar képviselni”.

  A magyar honvédség nagyon komoly mérföldkőhöz érkezett ma, bizonyítani tudjuk, hogy a páncélozott erők ellen hatékonyan fel tudunk lépni

 – mutatott rá a miniszter.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, hogy a magyar honvédség az orosz-ukrán háborúból levont tanulságok alapján beszerzett új eszközök és a régi páncéltörő eszközök harmonizációját mutatja be a gyakorlaton.

A páncéltörő képesség kialakítása az első lépés, a második lépés az lesz, amikor a pilóta nélküli eszközöket nemcsak célfelderítésre, hanem páncélozott célok megsemmisítésére használják. A harmadik lépés, amikor a pilóta nélküli eszközök elleni védelmet mutatjuk be, a negyedik pedig a tevékenység összehangolása 

– közölte.

Leopard 2A4 harckocsi a Magyar Honvédség páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlatán Hajmáskéren
Fotó: Vasvári Tamás / Forrás: MTI

Minden honvédségnek, így a magyarnak is rendelkezni kell olyan páncéltörő képességgel, amely képes minél távolabbról pusztítani, megsemmisíteni a harckocsikat annak érdekében, hogy az adott védelmi vonal ép maradjon – tette hozzá.

Böröndi Gábor hangsúlyozta: a magyar honvédség ma azt bizonyítja, hogy a haderőfejlesztési program során beszerzett eszközök használatát miként sikerült begyakorolni, egyúttal a magyar emberek megnyugtatása a cél, annak bizonyítása, hogy biztonságban vannak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában