Fekete Krisztina Beatrix

2019.11.14. 07:00

Kihívlak! Vagy inkább mégsem kellene?

Mosókapszula-evés, forró víz vagy jeges víz a nyakba, só-jég a karra. Egyre több embert hódítanak meg az internetes kihívások, a közösségi médiában kikerülhetetlen, hogy ne jöjjön velünk szembe legalább egy tinédzser, aki kanállal fahéjat próbál enni. Persze, jót nevetünk rajta, de hová fajulhat ez? Hiszen nézettségért az emberek szinte bármit megtesznek, ami mögött ott van az izgalmasan csengő kihívás szó. Képesek három liter tejet meginni vagy hihetetlenül erős és csípős tésztát enni, csak azért, hogy egy platformon érvényesüljenek.

Neumann János Gimnázium

Főleg a kamaszok körében hódítanak a különböző bevállalós mókák. Érdemes átgondolni, mielőtt kipróbálnánk. Beküldött fotó

Döntés Természetesen léteznek olyan kihívások is, amik egy-egy jó ügyet szolgálnak, ilyen volt például a jeges­vödör-kihívás, ami 2014-ben indult egy végzetes bénulással járó betegségben szenvedőket segítő szervezet támogatására. Ez a kezdeményezés világszintűvé nőtte ki magát, az emberek felhívták a figyelmet más nemes célokra vagy jótékonysági akciókra, majd egy vödörnyi jeges vizet öntöttek a nyakukba, ezt rengeteg külföldi és magyar híresség tette meg egyaránt.

Vannak olyan kihívások is, amik megmozgatják az agysejtjeinket, előhozzák a kreatív oldalunkat, ösztönöznek minket arra, hogy kimozduljunk a komfortzónánkból vagy éppen a négy fal mögül. Ha mindennap használjuk a közösségi médiát, akkor megoszthatunk egy képet, egy gondolatot, miért érdemes élni, miért vagyunk boldogok vagy hálásak aznap. Telefonnal lélegzetelállító felvételeket, kreatív videókat készíthetünk optikai csalások és érdekes funkciók segítségével. Ilyen felvételekkel sokkal pozitívabb képet mutathatunk, mintha veszélybe sodornánk magunkat vagy másokat egy viccesnek hangzó, de őrült kihívással.

Főleg a kamaszok körében hódítanak a különböző bevállalós mókák. Érdemes átgondolni, mielőtt kipróbálnánk. Beküldött fotó

Sajnos legtöbbször ilyen őrült kihívásokkal találkozhatunk, ahol csak a szerencsén múlik, hogy nem esik baja a résztvevőjének, és ezeknek a száma egyre csak nő. Pedig a sérültek és halálesetek száma is ijesztő. Mosószerkapszula-evés miatt 2012 és 2013 között több mint hétezer gyermeket vittek kórházba, 2017-ig hat bele is halt. Nem véletlenül van a dobozon, hogy gyermekek elől elzárva tartandó, mégis videók tömkelegét találhatjuk meg kíváncsi fiatalokról.

Ha már a kíváncsiságnál tartunk, még véletlenül se akarjuk kipróbálni, de figyeljünk oda, hogy a környezetünkben se akarja senki tudni, milyen lehet főtt kukoricát egy fúrógépről enni, forró vizet magunkra önteni vagy egy népszerű szám miatt kiszállni a mozgó gépjárműből és táncra perdülni az úton. Az előbbi kihívást rengetegen megcsinálták, és magas arányban sérültek is meg. A floridai rendőrök ennek következtében ezer dollárra büntetik meg azt, aki menet közben kiszáll az autójából.

Ha senki vagy minél kevesebb személy mondana nemet és nem kattintana ezekre a videókra, amikben ilyen veszélyes kihívásokat teljesítenek, tehát kisebb lenne az igény, talán a balesetek száma is csökkenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!