SÉTA

2012.11.05. 11:53

A dalokat, a zenét érezni kell

A Magyar Dal napján Egerben koncertezett Polgár Odett (Odett and the Go Girls). Az Eszterházy Károly Gyakorlóiskola egyik diákja ez alkalomból beszélgetett vele.

Farkas Nóra

Mióta foglalkozol zenéléssel, és miket kellett ezért feladnod?

– Az apukám zenész, tehát a zenéhez mindig is közel álltam. A gimnáziumban lett egy amatőr zenekarom, ahol énekesként mutatkoztam be akkor Zalaegerszegnek, és ahogy teltek-múltak az évek, elkezdtem együtt dolgozni az apukámmal – már némileg magasabb szintén. Most pedig ott tartunk, hogy a harmadik nagylemezemet készítem szépen lassan..., és most már azért önállóan.

– Miért csak számokat adsz ki, miért nem egyben egy egész albumot?

– Azt gondolom, hogy a cd-eladás és -készítés most mind Magyarországon, mind a világon nagyon nehéz. Annyira nem is éri meg, és ha a mai világban körbenézünk, akkor azt látjuk, az emberek inkább csak a dalokra kíváncsiak. Én magam is inkább csak egy-egy dalt hallgatok szívesen valamely előadótól, nem feltétlenül albumokat. Pedig, ha egy előadónak van egy jó dala, lehet, hogy érdemes meghallgatni az albumát is. Én nem nagyon beszéltem mostanában olyan emberrel, aki meghallgatott egy dalt, és utána megvásárolta volna az albumot is amelyen az szerepel. Így magam is inkább megmaradok a dalpremiereknél. Ez nem azt jelenti, hogy mindennek később nem lesz majd úgymond fizikai formátuma, hiszen lemezen is szeretném majd kiadni ezt a mintegy tíz számot. Remélem, jövő tavaszra sikerül is. Nem tudom, miként alaklulnak majd a dolgok, de tuti lesz lemez!

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Gál Gábor
[/caption]

–  És mikor jelenik meg az új számod? Rádiókban lehet majd hallani vagy koncerten is?

– Az egri koncerten még nem hallgathattátok, mert odaadtuk két rádiónak. A címe: Fantom. Az apukámmal írtuk közösen, míg a szöveget Tariska Szabolcs (Amorf Ördögök) jegyzi. Szerintem egy szuper pörgős szám lett, remélem, hamarosan meglesz a rádiópremier, és majd a videómegosztókra is felteszem. Aztán egy-két hónap múlva – attól függ, milyen érdeklődést mutatnak a dal iránt – kiadom a következőt. Az egy nagyon-nagyon szuper szám szintén. A szövegét én írtam, pontosabban Takács Zoltán Japánnal (Heaven Street Seven) és Kovács Gerivel (A kutya vacsorája) közösen dolgoztunk rajta.

– Ez milyen hangvételű szám lesz?

– Pop. Nagyon pop... Egy olyan szerelmes dal, amit ha meghallgatsz, miközben becsukod a szemed, nagyon jól érzed magad. Őszintén készült, rendkívül nagy szívvel. Egyébként nem szeretek a dalokról beszélni, mert úgy gondolom, a szavak nem adják vissza azokat. Ha valaki érzi, akkor érzi, és kész! Egy emberről sem feltétlenül tudod megmondani, miért is kedveled. Csak úgy kedveled... Ennyi. Remélem, az én dalaimról sem tudják megmondani, miért szeretik, egyszerűen csak szeretik. 

– Mit üzensz a rajongóknak?

– Azt tanácsolom, mindenki élje a saját életét a kedve szerint, és akkor minden szuper lesz!

Odett szerint van jövője a magyar nyelvű daloknak

Polgár Odett szerint a magyar dalnak van jövője. A magyar előadókat sokkal jobban szeretik itthon, és nemcsak azért, mert ismerik, hanem mert olyan nyelven szólalnak meg, amelyen ők is beszélnek nap mint nap. Odett szerint az ő generációja már kevésbé gondolja azt, hogy például az angol nyerv számára idegen. Mint mondta, ő maga is dolgozik most egy angol nyelvű számon, ami már félig-meddig készen is van. A visszajelzésék alapján azt állítja, ha az éneklést nem Magyarországon művelné, fel sem merülne, hogy ő egy magyar előadó, akinek magyarul muszáj énekelnie. Ennek ellenére Odettnak az a véleménye, az emberek a magyar előadók magyar szövegeit szeretik hallani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!