Sport

2015.12.09. 17:28

Sike anyuka ma már örül, hogy a fia egykor nem hallgatott rá

A sportág ünnepének, az egri birkózás jeles napjának számít a szerda. December 9-től ugyanis Sike András olimpiai bajnok nevét viseli az Egri Vasas-Városi Sportiskola megújult birkózócsarnoka.

Bódi Csaba

„Nekünk az volt a legnagyobb boldogság az életben!” Miközben felidézte az olimpiai döntő után pillanatokat, Ica néni sűrűn törölgette könnyeit. A büszke édesanyának aztán „régi dolgok” jutottak az eszébe.

„Amikor először elvittem Bandit edzésre, úgy odacsapták a földhöz, hogy azon aggódtam, mi baja lesz. Mondtam is neki, hogy ide többet ne menj! Aztán belenyugodtam, hogy a birkózást választotta, amikor pedig jöttek az eredmények, örültünk a sikereinek. Az 1988-as döntőt együtt néztük Szuromi Józsival és Gabi fiammal. Bontottuk is a pezsgőt az arany után, amikor először éppen a maga kollégája, közvetlen szomszédunk, Fesztbaum Béla gratulált telefonon a Berváról. Mi vele mindig a birkózásról és a fociról beszélgettünk. Amióta Bandi a Fradihoz került, azóta minden FTC-meccset megnézek. Kétszer már a stadionban is jártam. Szegély apja már három éve meghalt, de ahogy most én, ő is nagyon büszke lenne a fiára. Miként az olimpiai arany, most ez csarnokavató is mérhetetlen örömmel tölt el.”

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Ahonnan indult Sike András, oda most úgy érkezett vissza, hogy méltó módon felújított létesítmény viseli a nevét, amire büszke lehet az Egri Vasas-Sportiskola valamennyi tagja Fotó: Szőke Péter
[/caption]

Hatalmas volt a boldogság a szöüli ötkarikás játékok 57 kilós kötöttfogású fináléjának végén is. A bolgár Balov elleni aranymeccset mintegy meglepetésként vetítették le az eseményen résztvevőknek. A Hajrá, Bandi! buzdítás végig hallatszott a felvételen, amikor pedig zárult a képsor, a főszereplő széles mosoly kíséretében csak annyit jegyzett meg „igen, minden este lefekvés előtt megnézem.”

Szerdától pedig azt is megnézheti és láthatja bárki, hogy a Malomárok úti létesítmény falán az díszeleg, hogy Sike András birkózócsarnok. Nem lett volna igazán „birkózós” a ceremónia, ha ennek kapcsán ne érkezett volna élcelődés bajnok felé. „Csak nehogy jövőre le kelljen verni a feliratot, ha beégtek Rióban!” – érkezett a beszólás. Arról, hogy ez ne így legyen, a klubedzőkön és persze a kötöttfogású birkózó-válogatottnál szövetségi kapitányi tisztséget ellátó Sike Andráson túl a versenyzők tehetnek a legtöbbet. És ezek a sportolók ezúttal jelenlétükkel tisztelték  meg szakmai irányítójukat.
A nemzeti csapat képviseletében ugyanis Lőrincz Viktor, Lőrincz Tamás, Bácsi Péter és Módos Péter is megjelent a rendezvényen. Az ugyancsak Egerből indult, ám ma már a Fradiban birkózó Krasznai Máté és Török Zsolt Gyöngy Attila vezetésével és néhány sportiskolás fiatallal együtt bemutatót is tartott ott, ahol egykor a nagy előd, Sike izzadt a szőnyegen.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Szőke Péter
[/caption]

„1975-ben még a 9-es iskola tornatermében kezdtem, ahol Ludnay Józsi bácsi azt mondta, aki jobban teljesít, az mehet majd a csarnokba. Ez nagy motiváló erőt jelentett – emlékezett Sike András. – Negyven év múltán pedig rólam nevezik el ezt a létesítményt, mi ez, ha nem óriási megtiszteltetés. Az alapokat itt kaptam meg, majd a Fradihoz kerülve letisztult a birkózásom. Jó lenne, ha tíz, húsz vagy harminc év elteltével majd akad olyan ma még fiatal, akinek a nevét egy remélhetőleg nagyobb csarnok viselné majd.”
Az egri birkózócsaládnak az lenne csak az igazán nagy boldogság.

Példakép, támogatás, nagy alakok – avagy ők mondták

MARTONNÉ ADLER ILDIKÓ, Eger város alpolgármestere: – Sike András jó példakép, márpedig sportlétesítményeket csak igazi példaképekről szabad elnevezni. Egri fiatalok százai vettek itt leckét kitartásból, türelemből, akaratból és sajátították el a tudást, hogy miként kell önmagunkat újra és újra legyőzni.

LEHMANN LÁSZLÓ, a Magyar Olimpiai Bizottság sportiskolai programvezetője: – Egerben nemcsak a birkózás, hanem más sportágakban is megvalósult az életpályamodell. 2020-ig országosan tizenhat sportág 135 milliárd forint támogatáshoz jut, ami a birkózás esetében évi több százmillió forintot jelent.

KOVÁCS ISTVÁN, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke: – Egri születésű olimpia bajnokként (1936) Kárpáti Károly legendás alakja volt a sportágnak, de Sike Andráson túl büszke lehet az egri birkózás Faragó Józsefre, Virág Lajosra, Szuromi Józsefre, Nagy Józsefre, Lakatos Andrásra, Szombathy Kálmánra és Gyöngy Attilára is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Fotó: Szőke Péter
[/caption]

Forintosítva

Tavaly 19 millió forintos városi költségvetési forrásból újították fel a csarnok öltözőjét, a konditermet és a vizesblokkot, idén pedig – összesen 5,4 millió forintból – rendbe tették az udvart és megépült a vízelvezető-rendszer is. A Wigner Jenő szakközépiskolához tartozó létesítmény felújítását az iskola szigetelési és nyílászáró-csere programja tette teljessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!