Emelkedő összegek

Petrik József

A sport szempontjából meglehetősen zsúfolt időszak az idei július és augusztus. Nem is emlékszem vissza hasonló szezonra, hacsak nem volt a nyakunkon a labdarúgó-világbajnokság vagy az olimpia. A nyári ötkarikás játékok és a foci ugyanis jó ideje mindenhol mindent visz. Igaz, ha bele­gondolunk, némi túlzással a párizsi olimpia a nyakunkon van, és már sok minden annak jegyében zajlik a világ sportpályáin. Elég csupán az egy hete kezdődött vizes világbajnokságra vagy a közelgő budapesti atlétikai vb-re gondolni. De mostanság még az egykor kocsmai játékoknak titulált színvonalas darts, illetve biliárd eseményei is egymást érik a nagyvilágban.

Mondhatnánk, kánikula ide, szabadságolások, vakációk, üdülések és nyaralások oda, a sportolók jó része mozgásban maradt, és ezzel a bolygónk lakosságának szintén egy jó részét csábítják ki az uszodák, a stadionok vagy a csarnokok lelátóira, illetve ragasztják őket a tévék képernyői elé. És ne feledjük azt sem, hogy még csak most került a korona a wimbledoni teniszverseny férfi győztesének a fejére, továbbá éppenhogy befejeződtek az utánpótlás-labdarúgásban a nagy nemzetközi tornák.

A zsúfolt programok mellett is érzékelhető azonban némi átalakulás a sportágakban. Hogy mire gondolok? Úgy tűnik,

egyre nagyobb elismerésnek örvendhetnek a hölgyek is.

Ma már a tévében legalább annyit szerepel egy-egy rangos női sportesemény, mint az erősebb nem küzdelmei. És a hölgyek is egyre busásabb honoráriumban részesülnek. Erre a folyamatra jó példa a héten kezdődött női labdarúgó-vb is. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino ugyanis még tavasszal azt mondta: a cél, hogy a 2026-os férfi és a 2027-es női világbajnokságon ugyanannyi pénzt kapjanak a válogatottak. Így már érthető, hogy a vb-k történetében rekordösszegű pénzdíjjal rajtolt az ausztrál és új-zélandi közös rendezésű női futball-világbajnokság.

A FIFA bejelentése szerint most már 152 millió dollárt kapnak a pályára lépő csapatok. Ebből 50 millió a rajtpénz, ennyit osztanak szét a 32 válogatott között. A világbajnok együttes tagjai fejenként 270 ezer dollár prémiummal számolhatnak.

Az összegek emelkedésének dacára ez a pénz még mindig nagyjából csak harmada annak, amennyit a férfi foci-vb-ken kiosztanak. A legutóbbin, a katarin például 440 millió dollárt kaptak a válogatottak. A FIFA eltökéltsége azonban így is dicséretes, hiszen a 2019-es vb-hez képest megháromszorozódott a női együtteseknek szánt pénzdíj.