Kracker

2019.05.07. 19:28

Sétával is emlékeztek a festőre, aki jelentős hatással volt Eger arculatára

A festő emlékére egy tematikus délutánt szerveztek, ami a szobor leleplezésével indult, ezt a művész alkotásait bemutató séta követte, majd a program az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban egy Kracker alkotásait bemutató kiállításmegnyitóval zárult.

Süli Kinga

Sós István, az Egri Városszépítő Egyesület elnöke a mű avatásán elmondta, szerettek volna méltó emléket állítani Kracker János Lukács tevékenységének, ezért kezdeményezték a Bajcsy tömbbelső Kracker udvarra való átnevezését, és egy mellszobor állítását. Mint mondta, a törökök kivonulását követően alakult ki Eger barokkos arculata, amelyben rengeteg neves művésznek, köztük Krackernek is meghatározó szerepe volt, akinek városszerte tekinthetők meg szemet gyönyörködtető művei.

A szobor létrejötte az Egri Városszépítő Egyesületnek köszönhető
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Habis László polgármester az avatáson háláját fejezte ki az Egri Városszépítő Egyesületnek tevékenységéért, és hangsúlyozta, a város csak ilyen összefogással tud szépülni és otthonosabbá válni. Hozzátette, az önkormányzat fontosnak tartja új közösségi terek kialakítását, valamint a már meglévők fejlesztését, ez történt nemrégiben a Kracker udvarral is, ahol közel 1500 négyzetméternyi felület újult meg.

A Minorita templomban két Kracker festmény látható, az egyik Mária neveltetését ábrázolja
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A beszédeket követően Menyhárt József atya, az egri Nagyboldogasszony Plébánia plébánosa áldotta meg a Pelcz Benjámin alkotta szobrot, majd elindult a belváros több épületét is érintő tematikus séta. A résztvevőket elsőként a Minorita templomba kalauzolta Köves-Kárai Petra. A művészettörténész elmondta, a minoriták a török uralom idején elhagyták Egert, ám kivonulásuk után visszatértek, és nem sokkal később kezdték el építeni a Minorita templomot, amelybe két művet is festett Kracker. A főoltár képét, valamint az egyik középső fülkében található festményt. Az előbbin Páduai Szent Antal hódol Mária előtt, az utóbbi pedig Mária neveltetését ábrázolja, mindkét alkotás az 1770-es évek első felében készült.

A Minorita templomot követően a Szent Bernát templomba vezetett a séta, ahol Kracker szintén a főoltár képét festette, valamint egy kisebb mennyezeti freskót, ami egy zenélő angyalt ábrázol.

A szeminárium ritkán látogatható kápolnájába is bemehettek a tematikus séta résztvevői
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A séta utolsó állomása az Egri Hittudományi Főiskola volt, ahol dr. Dolhai Lajos rektor fogadta a résztvevőket. Itt szintén két Kracker alkotást lehetett megtekinteni, valamint az épület legfontosabb helyiségébe, a kápolnába is bemehettek az érdeklődők, ahol nap mint nap imádkoznak a papságra készülő fiatalok. A szemináriumban az egyik Kracker alkotás az épület legrégebbi részéhez tartozó díszteremben található, amely korábban kápolnaként szolgált. A festmény Szent József halálát ábrázolja, a másik, a rektori hivatalban lévő Kracker mű pedig a Szent Család Egyiptomba menekülését. Köves-Kárai Petra elmondta, a megyeszékhelyen mindezeken felül még számos Kracker festmény látható, például a Líceumban, a Főegyházmegyei Könyvtárban található mennyezeti freskót is ő alkotta, ami a trienti zsinatot eleveníti fel, valamint a bazilika két mellékoltár képe is a festő keze munkáját dicséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!