lőrinci térsége

2018.04.27. 07:18

A lakók állítják: rettenetes, mit kell kiállniuk a bűzök miatt

A minap személyesen is megtapasztalhattuk, mire kell felkészülniük a Lőrinci környékieknek, ha lesznek olyan bátrak, hogy nyitott ablaknál aludjanak.

Tari Ottó

A kora reggeli órákban Hatvan felé autóztunk, s Kis- és Nagygombos között olyan szag csapta meg az orrunkat, amely leginkább a fáradt olaj bűzére emlékeztetett, de ahogy a sűrűjébe értünk, feltételeztük, hogy soha nem látott méretű kanális lehet a közelben. Aztán megvilágosodtunk: ez az a „jelenség”, amelyre a hatvaniak – és újabban a Lőrinci délebbi részein, valamint Heréden, sőt olykor még a jóval távolabb lévő Petőfibányán élők is panaszkodnak.

Komendáné Nagy Márta, a hatvani polgármesteri hivatal hatósági irodájának a vezetője szerint csak a széljáráson múlik, mely területek a leginkább kiszolgáltatottak a büdösségnek.

Hogy büdös van a környéken, arról már tavaly is többször írtunk, ám azóta sem történt semmi érdemleges ennek megszüntetésére. Vagyis lehet, hogy történt, ám ez esetben az is rosszul végződött. A hatósági iroda ugyanis azt az információt kapta, a Mátravidéki Erőmű közelében lévő „tárolótavakat” megpróbálták szalmával lefedni, hogy csökkentsék a szagok levegőbe jutását. Ám ennek az lett az eredménye, hogy a rothadó szalma illata is tetézte a bajt. S ha ez nem volna elég, újabban vasúti talpfák égetéséről is hallani, legalábbis a ­helyiek ezt feltételezik, amióta kátrányszag is társult a bűzkavalkádhoz.

Az erőműi volt pernyehányóknál egy cég végez – már igencsak régóta – sokak szerint rejtélyes tevékenységet. Jó huszonöt éve, amikor a problémáról először tudósított az országos és a megyei sajtó – így lapunk is –, azt mondták, rekultiválják a területet. Ám azóta sem vonultak el, ami okán feltételezhető, hogy egyéb munkálatokat is végezhetnek arrafelé. Erről tanúskodik egyebek közt az is, hogy naponta több hatalmas teherautó hajt be a területre. Utóbbit egy, a napokban bemutatott tévériport is alátámasztja.

Komendáné Nagy Márta szerint a hatvani önkormányzat sorra kapja a panaszokat, sőt aláírásgyűjtésekről is érkeznek hírek, ám a hatósági iroda tehetetlen. A cég illetékesei tagadják, hogy tevékenységük nyomán lenne büdös, noha az ellenőrzések azt igazolják, hogy a pernyehányó felől jön a szag. A fővárosi katasztrófa­védelmisek vízmintát is vettek, amelynek vizsgálati eredménye Hatvanba még nem jutott el. A polgármesteri hivatal – saját hatáskör híján – tartja a kapcsolatot az Egri Járási Hivatal agrárügyi és környezetvédelmi főosztályával, ami főként azt jelenti, hogy oda továbbítják az üggyel kapcsolatos észrevételeket. S közben várnak, hátha történik valami kedvező változás, bár a lakosság egyre türelmetlenebb. Érthető módon, mivel alighanem idén is hosszú nyár várható, és nagy lesz a hőség…

Címkék#Lőrinci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!