Nem fogadták el

2024.04.29. 18:33

Az aktuálpolitika áldozata lett a gyöngyösi rendőrök jó munkája

A gyöngyösi grémium nem fogadta el a városi rendőrkapitányság 2023. évi beszámolóját. Hiesz György szerint az a kampányszlogen, hogy legyen rend, csak olyan helyen köszön vissza, ahol ellenzéki vezetés van.

Szabó István

Hiesz György, gyöngyösi polgármester. Archív fotó

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei HÍrlap

A gyöngyösi képviselő-testület a hétfői ülésén 6 nem szavazattal 5 igen voks ellenében, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el a Gyöngyös közrendjéről, a közbiztonság alakulásáról szóló 2023. évi beszámolót, amelyet Juhász János r. ezredes, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság vezetője készített. Juhász János a beszámoló vitája előtt emlékeztetett arra, hogy egy éve a rendőrség aktivitásának fokozására tett ígéretet a testületnek.

– A kollégáink 150 százalékot tettek hozzá, hogy Gyöngyös közbiztonsága javuljon. Soha ennyi új pszichoaktív anyagot nem foglaltunk le a városban és környékén, mint 2023-ban. Fő célul tűztük ki, hogy a települést, ha nem is véglegesen, de látványosan megtisztítjuk ezektől a szerektől. A kábítószer terjesztői magatartással kapcsolatos bűncselekmények eljárásai más kategóriában, új pszichoaktív anyag terjesztéssel és tartással kapcsolatban folynak. Ilyen anyagból több kilónyit foglaltunk le tavaly. Ezt a tendenciát a vármegyei főkapitánysággal és külső szervekkel együtt ebben az évben is folytatjuk – tette hozzá a beszámolójához Juhász János.

Balogh Tibor r. ezredes, a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese kiemelte a képviselőknek, hogy a törvény a rendőrség elsőrendű feladatává teszi a közrend és a közbiztonság védelmét és fenntartását. 

– A közbiztonság fogalma azonban összetett, objektív és szubjektív oldala van. Az objektív oldala az, ami a számokkal, szakmai indoklással alátámasztott tevékenységet mutatja. Önök is tudják, hogy nagyon sok nehézséggel küzd a gyöngyösi rendőrkapitányság. Ennek ellenére a teljesítményüket a vármegyei rendőrfőkapitányság jóra értékelte, csakúgy, mint a megye többi rendőrkapitányságáét. A megye ugyanezt a minősítést kapta az Országos Rendőr-főkapitányságtól. A szakmai munkát tehát el kell ismerni. Csak néhány kiemelkedő számadatot említek. A teljesítményünk egyik legfontosabb mutatója az elfogások száma. 2023-ban 728 esetben intézkedtek e körben a gyöngyösi kollégáink. Ez a szám 2022-ben 611 volt. A kétszer nagyobb létszámú Egri Rendőrkapitányság kevesebb elfogást hajtott végre 2023-ban. A tettenéréses elfogások száma a gyöngyösi rendőrök részéről a 2022-es 281-ről 320-ra emelkedett tavaly. Az előállítások, a bűncselekmény gyanúja miatti előállítások száma, a biztonsági intézkedések, a büntető-, illetve a szabálysértési feljelentések száma mind drasztikusan emelkedett. Az az intézkedési aktivitás, amit a gyöngyösi rendőrök végeznek, kiemelkedő a megyében. Ezek az objektív dolgok. Mi annak örülnénk leginkább, ha ezek az elemek találkoznának a szubjektív biztonságérzettel. Ez utóbbi azonban egy érzelem: ki, hogyan éli meg a mindennapjait a városban. Természetesen az, akivel szemben bűncselekményt követtek el, aki áldozatává válik valamilyen bűncselekménynek, az nem fogja jónak értékelni a közbiztonságot. De, mint mondtam, ezek érzelmek. A tények pedig objektív adatok, amelyek a rendelkezésre álló lehetőségekhez képest, nagyot javultak Gyöngyösön tavaly 2022-höz viszonyítva. Úgy gondolom, hogy a Gyöngyösi Rendőrkapitányság mindent megtett tavaly azért, hogy a város biztonságos legyen. Az országos adatokat tekintve Gyöngyös közbiztonsága semmivel sem rosszabb, mint más hasonló nagyságrendű városé hazánkban. Természetesen, mint mondtam, a szubjektív biztonságérzet érzelmi alapú. Érzelmi alapon dönteni viszont nem biztos, hogy mindig jó – fogalmazott Balogh Tibor.

Hiesz György polgármester a rendőrségi beszámolóval kapcsolatos kérdések feltétele, illetve a vita előtt, mint fogalmazott, rendhagyó hozzászólást tett.

– A kormányhoz tartozik a Belügyminisztérium, így a rendőrség állománya is. A Fidesz eljutott oda, hogy politikai kampánytémává tette a közbiztonságot. A kommunikációja alapja az, hogy az összes felelősséget az ellenzéki városok grémiumaira hárítják. Nincs ezekben közbiztonság, mondják. Az én olvasatomban ez azt jelenti, hogy a helyi rendőrök munkáját is nullára értékelik. Eszerint, az összes felelősség a miénk – azoké, akik lakosságarányosan messze a legmagasabbak között tartott összeggel támogatjuk a közbiztonságot. Több mint 200 millió forint a költségvetése a gyöngyösi városrendészetnek, közel 180 kamerát tartunk fenn, 11 rendszámfelismerő kamerát átadtunk a rendőrségnek, közös járőrszolgálatot tartunk fenn. Messze erőnkön felül áldozunk. A választási kampányban az, hogy legyen rend, csupa olyan önkormányzatnál köszön vissza, ahol ellenzéki vezetés van. Ez nem jelenti azt, hogy Gyöngyösön nincs bűnözés, nincs probléma, mert van. Csak ennek az okai nem biztos, hogy tőlünk, vagy a rendőrségtől függnek. Szeretném leszögezni a kérdések és a vita előtt, hogy ami elhangzik, az nem a gyöngyösi rendőrségnek és vezetésének a minősítése, hanem a helyzet minősítése. Hogy ilyen körülmények – a létszám és az anyagi megbecsülés hiánya – között kell dolgozni a rendőrségnek – fogalmazott Hiesz György.

A rendőrségi beszámolót el nem fogadó eredményű szavazás után a polgármester még összegezte a történteket. 

– Azt gondolom, és jeleztem is a vita elején, hogy nincs ellentmondás a szavazás eredménye és a történtek között. Ez jelzés, és nem a rendőrök munkájának minősítése. Ez jelzés, hogy ebben a fentebbeknek van dolga, hogy ilyen helyzetbe ne hozzák egy város vezetését politikailag – mondta Hiesz György.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában