Közélet

2014.02.08. 13:05

Ismét élettel telhet meg az elhagyott cukorgyári épület

Hatvanban kulturális-, sport- és rendezvénycentrum épülhet az egykori cukorgyár területén.

Tari Ottó


 A megközelítően 700 millió forintos beruházásra a pénz már rendelkezésre áll, jelenleg pedig a részletek kidolgozása zajlik. Hatvanban a napokban adták át a helyi és környékbeli rockzenészek felkészülését megkönnyítő próbatermet az Ady Endre Városi Könyvtárban. Az ünnepélyes aktus alkalmával Szabó Zsolt polgármester megjegyezte: reményei szerint a nem is oly távoli jövőben a muzsikusok számára fellépési lehetőséget biztosítanak majd az újonnan létesülő kulturális központban, az új autóbusz-pályaudvar közelében is.

A hír váratlanul érte a jelenlévőket, mivel korábban a létesítménnyel kapcsolatos elképzelésekről legfeljebb érintőlegesen esett szó, éppen ezért lapunk arra kérte a városvezetőt, hogy ossza meg a heol.hu olvasóival a legfrissebb információkat.

– Örömmel számolhatok be arról, hogy talán már idén nyáron elkezdődhet az építkezés, az átadásra pedig az eredeti tervek szerint legkésőbb 2015 derekán kerülhet majd sor – közölte Szabó Zsolt. – A helyszín nem más, mint a volt cukorgyár területének a bejárata, illetve a Boldogi úti szeglete az autóbusz-pályaudvar és a Kristály-kastély közelében. Elképzeléseink alapján itt kulturális központ, továbbá sport- és rendezvénycsarnok, valamint digitális központ is létesül majd.

A politikus ismertetőjében konkrétumokat is elárult az önkormányzat legújabb beruházásával kapcsolatosan. Ezek szerint a hatvani helyhatóság már megvásárolta a hajdani cukorgyár portáját, s ebben a 2000 négyzetméteres hasznos alapterületű épületben kaphat helyet az elképzelt művelődési központ. A sport- és rendezvénycsarnok – amely a Magyar Kézilabda Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködésének eredményeként juthat a megvalósításhoz szükséges forráshoz – tulajdonképpen „zöldmezős” beruházás keretében épülhet meg a Kristály-kastély közelében.

A létesítményben a tervezett játéktér szabványos kézilabda-pálya méretű lesz, a lelátókon pedig legalább hétszázan foglalhatnak helyet. Az építmény egyébként rendezvénycsarnokként is funkcionálhat az elkövetkezőkben, s ebben az esetben természetesen még többen férhetnek be.

Szabó Zsolt azt is elmondta, hogy 700 millió forint pályázati pénzzel kalkulálhatnak, amelyhez már az önkormányzat rendelkezésére áll az összeg önerős hányada.
Hatvanban legalább évtizedes terv az, hogy kulturális és sportcélú közösségi területek létesüljenek. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a meglévő objektumok bizony csak korlátozottan alkalmasak jelentős számú érdeklődő befogadására. A mutatók szerint a legnagyobb kapacitású teremmel a Liszt Ferenc Vasutas Művelődési Ház – közismertebb nevén a Dali – rendelkezik, de az elmúlt század első felében átadott épület sem technikailag, sem pedig egyéb szempontokból nem felel már meg a mai kor követelményeinek. Jó hír ugyanakkor, hogy a fentebb említett  kulturális központ mellett a jövőben vadászati múzeumként működő Grassalkovich-kastély udvarán megépült egy színházterem is, amely természetesen a helyiek rendelkezésére áll majd.

Nagyberuházások készülnek futószalagon

Aki mostanában Hatvan városában a főtéren jár, az a hatalmas placc valamennyi szegletében építkezéssel találkozhat. A Grassalkovich-kastélyban ugyanis már gőzerővel zajlik a vadászati múzeum kialakítása – amit a tervek szerint idén márciusban adnak majd át –, de megszépült a közeli korzó és a Hatvany Lajos Múzeum is. A Kossuth téren már elkészült a szökőkút és a játszótér, a volt autóbusz-állomás épületét pedig ezekben a napokban építik át. A tér másik felén, a városháza előtt is felvonultak a munkások. Az elképzelések szerint a közeli hónapokban elkezdik az új vasúti híd építését és ennek lábánál a körforgalom kialakítását.

A sport terén talán még ennél is égetőbb és sürgetőbb a helyzet, hiszen a város jelenleg csak az iskolai tornatermekkel „gazdálkodhat”, amelyeknek a legtöbbjében valójában még szükséglelátók elhelyezésére sincs lehetőség. Az elmúlt évtizedekben ebben a vonatkozásban is napvilágot láttak a Zagyva partján különféle elképzelések, de a tényleges megvalósításig sajnos egyik ötlet sem jutott el.

Az 1889 és 2003 között üzemelt hatvani cukorgyár a magyarországi rendszerváltozáskor működött tizenkét hazai cukorgyár egyike volt. A Hatvany-Deutsch család tagjai által alapított cég több mint száz éves fennállása során mindenkor meghatározó szerepet játszott a település életében és fejlődésében. A mostani tervezet kapcsán a szakemberek külön pozitívumként említik meg, hogy az építkezéssel ismét hasznossá válhat, és a város büszkesége lehet az a mára meglehetősen szomorú látványt nyújtó – az autóbusz-pályaudvar és a vasútállomás közötti – terület, amelyen nem is olyan rég még Hatvan egyik büszkesége és szimbóluma működött. 

Kijelölik felújításkor a régi város körvonalait

A hatvani városközpontban jelenleg is javában tart a burkolatcsere. A munkálatok során a terv kigondolói szeretnék elérni, hogy az arra járók láthassák, merre helyezkedett el és milyen kiterjedésű volt az egykori, várfallal elkerített település. A fal szakaszát természetes anyagok felhasználásával, bazalt kockakővel rakják ki. Ebből kimaradnak azok a részek, amelyek járdaként funkcionálnak, hogy kényelmesen sétálhassanak arra a járókelők. A Grassalkovich úton már látható a vörösbarna színű burkolat, amely utal az egykori hatvani vár belsejére. A felújítás után egységes lámpatípus lesz a belvárosban, s a padokat is kicserélik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!