Kultúra

2014.07.28. 17:49

A muzsika minden pillanata elvarázsol

A gyerekek nagyon is a valóságban élnek, ehhez igazodnak a mindennapokban, éppen ezért fokozottan igénylik, hogy a muzsika időről időre elvarázsolja őket. A színpadon állva minden pillanatban erre törekszem – mondja Birkás Ildikó, a hatvani Csilingelő Band vezetője.

Tari Ottó

– Ön is korán elvarázsolódott?
– Persze, már kislány koromban. És ez végigkísért akkor is, amikor az életutam kacskaringózott.
– Éles kanyarokkal?
– Időnként meglehetősen. Tizennégy esztendős koromig hatvani diák voltam, utána a debreceni zeneművészeti középiskolába kerültem. Brácsa szakon végeztem, de egy időre „besokalltam” a muzsikától. Nagy összevisszaságot éreztem magamban; számos oka volt ennek, de ma már fölösleges volna részletezni. A lényeg, hogy az érettségi után elmentem a budapesti Baptista Akadémiára teológiát tanulni.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Birkás Ildikó. Rajongótáboruk a pici babáktól az alsó tagozatos diákokig nagy várakozással kíséri fellépéseiket. FOTÓ: ALBERT PÉTER
[/caption]

– Ám nem sokáig bírta melódiák nélkül...
– Köszönhetően Papp Attilának, a hatvani Kocsis Albert Zeneiskola akkori igazgatójának, aki elhívott szolfézst tanítani a kicsiknek. Örökre hálás leszek neki, amiért „utánam nyúlt”, nem hagyott elkallódni a zene számára, és így a teológiával párhuzamosan azt csinálhattam, amit szeretek. Mindössze tizenkilenc éves voltam, s onnan eredeztethető a gyermek-zene vonal.

– Amely a mai napig tart...
– Igen, és egyre erősebb!
– A teológia afféle menekülést jelentett?
– Ezt nem így mondanám. A vallás mindig is fontos szerepet játszott az életemben. Persze, rám jellemző módon ez sem egyszerű történet: eredetileg református vagyok, de katolikusnak kereszteltek meg, majd a baptista teológia következett – engem is meglepett, hogy felvettek –, jelenleg pedig a HIT gyülekezet... De most inkább a zenéről beszélgessünk!

– Legyen így!
– A teológia után elmentem az Eszterházy Károly Főiskolára, ezzel párhuzamosan pedig dr. Kokas Klára pszichológus-zenepedagógus továbbképzéseire jártam. Ő is olyan személyiség az életemben – korábban Kodály Zoltán növendéke volt, és sajnos, azóta már elhunyt –, akinek rengeteget köszönhetek. Hatvanban is ebben az időszakban kezdtek megismerni. A magánéletemben történt jelentős fordulat is kellett hozzá, hogy még intenzívebben forduljak a zenéhez. Az ezredforduló táján a húgom látta Budapesten az akkoriban induló, úgynevezett „Ringató” foglalkozásokat (amikor az édesanyák a 0-3 éves gyermekeikkel olyan együttléteken vesznek részt, amelyek során maguk is bekapcsolódnak a közös éneklésbe), s ennek alapján úgy gondoltam, Hatvanban is létjogosultsága lehet egy hasonló kezdeményezésnek. Mi ezt „Dúdolónak” neveztük el, s immár nyolc éve működik. Nagyon népszerű, alkalmanként 20-30 anyuka is eljön a csemetéjével.

– A még szélesebb közönség azonban A dzsungel könyve zenés adaptációja révén ismerkedhetett meg a tevékenységével!
– Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy az iskoláskorúak számára is vonzóvá tegyem a muzsikát. Hogy ne csellengjenek, hanem baráti közösségben, hasznosan töltsék a szabadidejüket. Így jött létre a Musical Club 60, amelynek első produkciója az említett mű teljes előadása volt két felvonásban. A darabban közel harmincan szerepeltek, jelentős rotáció mellett, hiszen sok idő és kitartás kellett a folyamatos szerepléshez. Remek csapat alakult ki, sikerült meggyőznöm őket, hogy mindegyikük tehetséges valamiben, s hogy az egymásra figyelés az élet minden területén kamatoztatható. Mindez 2011-ig tartott; a gyerekek felnőttek, utánpótlás nem érkezett, a fiatalok szabadidős tevékenysége átalakult.

– Nem érezte úgy, hogy fel kellene adnia?
– Dehogy éreztem, sőt! A Dúdolóban az anyukák már 2009 körül felvetették, hogy érdemes lenne felvenni a foglalkozások zeneanyagát, hogy otthon is hallgathassák a kicsinyeikkel. Ez adta az ötletet a Csilingelő együttes létrehozásához. A formációt Juhász Zoltán billentyűssel alakítottuk meg, s kisebb koncerteket is szerveztünk, majd amikor a Jam Garden (A város által működtetett, a legszélesebb zenei igényeket kielégítő, folyamatos fellépési lehetőséget biztosító koncerthely – A szerk.) létrejött, Laczik Fecó közreműködésével zenekarrá bővültünk, hogy a gyerekekkel megismertessük az élő zene semmivel össze nem hasonlítható élményét.

NÉVJEGY

Név: Birkás Ildikó

39 éves

FOGLALKOZÁS: zenész (hegedű, brácsa, zongora, a Csilingelő Band alapítója)

Hatvanban él

CSALÁD: Férjezett, két gyermeke van. A 17 éves Barnabás vízilabdázó, a ZF Eger korosztályos reménysége, a 9 éves Hanna a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolába jár, fuvolázik és nyelvet tanul.

HOBBIJA: kirándulás, kerékpározás. Mint mondja: menni, menni, mendegélni, estefelé hazatérni.

HITVALLÁSA: Dr. Kokas Klára megerősítette benne a zene iránti alázatot, és azt, hogy az igazi pedagógia a szereteten alapul.

- Ettől kezdve lettünk Csilingelő Band. Kiváló muzsikusokkal dolgozunk, egyre érezhetőbb népszerűséggel. „Rajongótáborunk” – a pici babáktól a 10-12 évesekig terjedő korosztály – nagy várakozással jár a fellépéseinkre, s jó érzés minden pillanatban elvarázsolni őket. Számos ötlet van még bennem, amelyeket jó lenne megvalósítani, egyebek mellett egy mesés zenejáték – így! – színpadra állítása, amely remélem, mielőbb megvalósul. Mindez jelentős kihívás elé állít bennünket, zenészeket, hiszen a gyerekközönség nem tűri a lazítást. Ennek ellenére aligha csinálnék mást az életemben.

39 éves

FOGLALKOZÁS: zenész (hegedű, brácsa, zongora, a Csilingelő Band alapítója)

Hatvanban él

CSALÁD: Férjezett, két gyermeke van. A 17 éves Barnabás vízilabdázó, a ZF Eger korosztályos reménysége, a 9 éves Hanna a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolába jár, fuvolázik és nyelvet tanul.

HOBBIJA: kirándulás, kerékpározás. Mint mondja: menni, menni, mendegélni, estefelé hazatérni.

HITVALLÁSA: Dr. Kokas Klára megerősítette benne a zene iránti alázatot, és azt, hogy az igazi pedagógia a szereteten alapul. Birkás Ildikó. Rajongótáboruk a pici babáktól az alsó tagozatos diákokig nagy várakozással kíséri fellépéseiket. FOTÓ: ALBERT PÉTER -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!