Folklór

2024.05.10. 18:10

Ha jól akarsz mulatni, Pétervásárán a helyed szombaton délután

Nagyszabású folklór találkozót rendeznek május 11-én, szombaton délután egy órától késő estig Pétervására főterén. Lesz zene, tánc, garantált a jó hangulat.

Barta Katalin

Folklór-prorgramra várják az érdeklődőket a város Fő terére

Forrás: Google Maps

Szombaton délután egy órától különleges folklór-prorgramra várják az érdeklődőket a város Fő terére. Eged István polgármester köszöntője után kezdetét veszi a mulatság. Egymás után lépnek színpadra a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenkar, a helyi általános iskola néptánccsoportja, majd a Szederinda Néptáncegyüttes élő zenekaros táncházba szólítja a közönséget. Fellépnek a szajlai Pünkösdi Rózsák Hagyományőrző Egyesület tagjai, a Margitai Borisszák, a mezőszemerei és a felsőtárkányi zenés, táncos csoportok.

Délután négytől egymást váltják a színpadon az egerszalóki, a felsőtárkányi, az egri népdalkörök, a Tekergő és a Kenderszer zenekarok, együttesek. Az estét a Lajtha László Néptáncegyüttes fergeteges műsora zárja. 

A gyerekekre is gondoltak. Őket ugrálóvárral, kézműveskedéssel, játékokkal várják, de nyitva lesz a művelődési ház is a rendezvény ideje alatt, ahol Bocsi Éva, a népművészet mestere palóc babáiban gyönyörködhetnek. A büfében estig sül a lángos, hurka, kolbász, s frissítő italokból sem lesz hiány.  A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és az önkormányzat támogatja.

Az NKA közleményében az olvasható, hogy a folklór-találkozó, járási hatókörön túl tekintő program. Fellépő részvevőket várnak Pétervására járás településeiről, és azon túl Heves vármegye azon településeiről is (beleértve a vármegye székhelyét, Eger városát), amelyek nem tartoznak a Pétervásárai-járáshoz.

A rendezvényre főként az Észak-Heves vármegyei településeken működő, a népi kultúrát hagyományként őrző népzenei együttesek, néptáncos- és népdalkör csoportok kaptak előzetes felkérést a találkozón való fellépés céljából, melyre minden hagyományőrző közösség örömmel igent mondott.

A vármegye határain belül működő csoportok települései nem nagy távolságra fekszenek egymástól, mégis minden közösségnek meg van a saját, hagyománya és azok átörökítését célzó eszközei, lehetőségei. A folklór-találkozó a közösségek megtartó erejét erősíti, lehetőséget teremt az amatőr- és ismertebb népdalköröknek, hagyományőrzőknek, népi zenekaroknak és néptáncosoknak, hogy színes, értékteremtő előadásokkal, olyan élményekkel gazdagítsák egymást és a programra látogató közönséget, hogy hatásukra erősödjék a népi kultúra örökérvényű közlendője és kincsestára kimeríthetetlenül fennmaradjon, öröklődjön.

A folklór-találkozó kísérő programjai:

- Kézműves vásár keretében a Pétervásárán és vonzáskörzetében élő népi kézműves alkotók, kézműves termékeket előállító iparosok portékáinak bemutatása.

…sok szoknya van a lányon… címmel – egy rendkívüli Palóc viselet- és babakiállítás, melynek a művelődési ház ad otthont, a fő program helyszínétől körülbelül 100 méter távolságra. A Palócföld ismert alkotója Bocsi Éva a Népművészet Mestere, népviseleti babakészítő. A kiállítás a folklór-találkozó ideje alatt 16 óráig lesz látogatható.

– Népi kultúránk bemutatása és erősítse mellett, azoknak a közösségeknek a támogatása, amelyek elkötelezettek a hagyományok és a folklór életben tartása iránt. A rendezvény révén szeretnénk ápolni, megőrizni és népszerűsíteni a hagyományos népi dalokat, táncokat, népi mesterségeket. Fő célunk még minden korosztály érzékenyítése, érdeklődésének felkeltése a hagyományőrző, népi kultúra iránt, melynek hatására szélesedhet a hagyományőrzés mellett elkötelezettek tábora, így újabb közösségek alakulhatnak – fogalmaztak az esemény céljával kapcsolatban.

        

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában