Közélet

2014.08.09. 20:35

Megnéztük: így újul meg az egri vár– Fotók

Az egri vár nyílt napján bárki megtudhatta, mit is jelent pontosan a 2,1 milliárd forintos projekt. Mi is megnéztük.

HEOL

Mintegy fél évszázada annak, hogy diákként idegenvezetőként dolgoztam nyáron a várban, s nagy fájdalmam, hogy nagyléptékű állagmegóvás azóta sem történt itt - idézte fel az eseményen Habis László polgármester, majd hozzátette: a mostani munka lendületet adhat, hogy a műemlék megőrizze vezető pozícióját, mint a leglátogatottabb vidéki múzeum.

Berecz Mátyás igazgató arról szólt: fontos, hogy az egriek is lássák, milyen munka folyik a várban, milyen célból és milyen eredménnyel. - Egy múzeum csak akkor lehet sikeres, ha a helyi társadalom ismeri, elfogadja és támogatja az ott folyó munkát, s erről szól ez a nap - húzta alá.

A köszöntőket követően a szép számú érdeklődők (tényleg nagyon sokan voltak) eljuthattak az évtizedek óta lezárt Török-kertbe, megismerhették a kazamata jelenét és jövőjét (kétszeresére nő majd a látogatható járatok száma, s új kiállítások nyílnak a föld alatt), illetve Nagy László régésztől megtudhatták, milyen műtárgyakat, kincseket találtak a szakemberek a felújítás első üteme során az egri várban.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Nemes Róbert
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!