Közélet

2016.10.20. 14:16

Tíz influenzást regisztráltak a múlthéten

Megérkezett megyénkbe a térítésmentes influenza elleni oltóanyag.

HEOL


A Figyelőszolgálatban résztvevő praxisokból származó adatok szerint 2016. október 10. és október 16. között megyénkben 10 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedéseket az Egri, valamint a Hatvani Járási Hivatalokhoz jelentették.

A 41. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult:
a betegek 50 %-a a 14 éven felüliek közé, ezen belül a 35-59 éves korcsoporthoz tartozott; a 14 éven aluliak közül került ki a betegek 50 %-a

Heves megyében a 41. héten alacsony volt az influenza aktivitás. Az influenza ellen a legjobb védekezés a védőoltás! Javasolt az oltás mielőbbi beadatása, hogy a védettség minél előbb kialakulhasson, mert ehhez az emberi szervezetnek 10-14 napra van szüksége.

A 2016/2017. évi influenza szezonban Heves megye területén a térítésmentes influenza elleni oltóanyagok mennyisége a következő:

3FLUART (3 éven felüliek részére) 42 000 adag
VAXIGRIP (3 éven aluliak részére): 120 adag.

A térítésmentes influenza elleni oltóanyag 2016. október 17-én megérkezett megyénkbe. Az oltóanyagokat folyamatosan adják ki a háziorvosi praxisokba, mindent megtesznek, hogy minden háziorvosnál minél előbb elérhető legyen a rizikócsoportok részére.

Kik jogosultak az ingyenes vakcinára?

Három éven felüliek.

Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani az alábbiak szerint a 6 hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett:

krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek;
súlyos elhízás vagy neuromuszkuláris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek;
szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magasvérnyomás betegséget);
veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);
krónikus máj- és vesebetegek;
anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;
várandós nők,
azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik;
ápolást, gondozást nyújtó rehabilitációs, valamint átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek;
tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt);
60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül.

B) A fenti kockázati csoportokat a fertőzés átvitele révén veszélyeztető személyek:
egészségügyi dolgozók,
szociális intézmények dolgozói.

C) Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében fel kell ajánlani a dolgozók számára a térítésmentes védőoltást azokon az állattartó telepeken, ahol sertés baromfi és ló tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkoznak. A védőoltásban részesíthetők a baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak – gyepmesteri szolgálatok.
Az influenzaoltásokat a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokon keresztül évente javasolt megszervezni.
                   
D) Az illegális/legális bevándorló külföldiekkel munkavégzésük során, vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülő személyek:
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által fenntartott, a menekültügyi őrizet végrehajtására szolgáló intézmények, a befogadó állomás és a közösségi szállás, valamint a rendőrség által fenntartott, az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizet végrehajtására szolgáló őrzött szállás dolgozói.
 
A 3 éven aluli (6-35 hónapos) gyermekek:
 
krónikus szív-érrendszeri, és/vagy légzőrendszeri betegségben szenvedő gyermekek (beleértve a bronchopulmonáris dysplasiát, cysticus fibrosist és asztmát), akiknek az állapota rendszeres orvosi ellenőrzést vagy kórházi kezelést igényel;
veleszületett vagy szerzett immundeficienciában szenvedők;
vesebeteg gyermekek;
anaemiában, hemoglobinopathiában szenvedők;
hosszantartó acetilszalicilsav terápiában részesülők;
egyéb krónikus betegségben szenvedők (diabetesek, anyagcsere betegek);
egészségügyi intézményben tartósan ápolt gyermekek, csecsemő- és gyermekotthonok lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!