Közélet

2017.02.26. 11:20

Minden férfit megborotváltak az asszonyok

Idén is volt hagyományos télűző asszonyfarsang Parádsasváron.

B. K.

Ígéretükhöz híven elűzték a tél maradványait a sasvári farsangolók. Szombaton délelőtt a művelődési háztól indult a maskarás menet, amelyhez csatlakozott a falu apraja nagyja. Hangos kolompszó kíséretében vonultak végig a falu utcáin, s a férfi jelmezbe bújt asszonyok alaposan megborotválták az útjukba akadó bámészkodókat. Az Együtt Parádsasvárért Egyesület és az önkormányzat által szervezett mulatság, a Borotválós Asszonyfarsang  mintegy 300 éves múltra visszatekintő üveggyártásnak köszönheti létét. Bár a manufaktúra felszámolás alá került, majd végleg bezárta kapuit, az itt élő emberek életéhez azonban „hozzánőtt” borotválós farsangolás, és a mai napig fontosnak tartják, hogy életben maradjon ez a népszokás.



Több mint háromszáz évvel ezelőtt az üvegfújó mesterek zömmel külhonból, elsősorban szlovák területről érkeztek ide, magukkal hozva színes népszokásaikat, közöttük az asszonyfarsangot is. Ez a nap az asszonyok napja volt, akik az esti „macskabál”-ra valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. Maskaráikhoz általában régi ruhákat, gyakran férjük ruháit használták fel, bekormozták az arcukat és bajuszt festettek, hogy felismerhetetlenek legyenek. A borotválás, a szimbolikus hatalomátvétel, eszköze a fából készült borotva, a szappan,  a pamacs nyúlláb vagy disznósörény volt. Így járták be énekelve, tréfálkozva a falut. A borotválási ceremónia a mai napig nem merült feledésbe, köszönhetően a hagyománytisztelő és ápoló sasváriaknak, akik ezúttal is boldogan látták vendégül a népes számú kirándulót, vendéget, a napsütéses délelőttön.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kreatív jelmezek és jó hangulat Parádsasváron Fotó: Sidló Tamás
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!