Közélet

2017.05.24. 16:00

Bár otthon szülni nem tilos, a támogatásra azért még várni kell

Az elmúlt fél évben hat otthonszülés történt Egerben, mind problémamentes volt.

Süli Kinga

Az édesanyák állítják, ez volt a legjobb megoldás mind maguk, mind pedig gyermekük számára, hiszen nyugodt körülmények között, az ő igényeiknek megfelelően hozhatták világra kisbabájukat.

A Születés hete programsorozat keretein belül, otthonszülési élményeit osztotta meg egymással hat édesanya Egerben. Azért döntöttek a világrahozatal ezen módja mellett, mert úgy látták, nincs olyan kórház, amely biztosítani tudná számukra az igényeiknek megfelelő bánásmódot. A legtöbbjük korábbi kellemetlen élménye után döntött úgy, hogy inkább az otthonában, háborítatlan körülmények között szeretné világra hozni következő gyermekét.

Az intézményi szüléssel kapcsolatos leggyakoribb panasz a baba rendszeres elválasztása volt: még ha rövid időre is, de a kelleténél többször viszik el a gyermeket, ahelyett, hogy az édesanya közelében végeznék el a szükséges vizsgálatokat. A második leggyakoribb panaszként a szabad szülési póz megválasztásának hiánya szerepelt. A megjelentek egyöntetűen állították: otthonukban sokkal inkább rá tudtak hangolódni a szülés folyamatára, nem sürgette őket senki, ezáltal pedig bár hosszabb ideig tartott a vajúdás, mégis csodás élményként élték meg azt.

Dr. Hernádi László PhD, az egri Markhot Ferenc kórház szülészet-nőgyógyászati osztály osztályvezetője megkeresésünkre elmondta, az otthonszülést részletes törvény szabályozza Magyarországon, aminek köszönhetőn az édesanyák biztonságosan világra hozhatják gyermeküket, azonban a szülészszakma még mindig a kórházban történő világrahozatalt tartja a legbiztonságosabbnak.

– A szülés során a legtöbb komplikáció váratlanul történik, amire nem lehet felkészülni, ezért tartjuk biztonságosabbnak az intézményi szülést. Téves az az elképzelés, hogy a komplikációk legtöbbje orvosi mulasztás miatt alakul ki, tudomásul kell venni, hogy mindig is voltak, és lesznek váratlan helyzetek, amit még mi sem tudunk kiküszöbölni – fejtette ki a szakember. Hozzátette: azt azonban még a szakma is elismeri, hogy vannak az otthonszülésnek kivételes előnyei.

– A világrahozatalra való felkészítés az otthonszülések esetében egészen rendkívüli, a kismamák önbizalommal telve vágnak neki a szülésnek, tudatosan felkészülnek rá, tájékozódnak. Ez az intézményi szülések előtt csak kevésszer valósul meg, pedig fontos lenne, ha a nők tudnák, mi vár rájuk, és nem esnének kétségbe a szülőszobában.

A kismamák által említett negatívumokra is reagált a doktor, s elmondta, a Markhot Ferenc kórház már tíz éve bababarát intézmény, mindent megtesznek azért, hogy mind a gyermek, mind pedig az édesanya számára a lehető legnyugodtabb legyen a szülés folyamata, valamint az azt követő időszak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!