Közélet

2017.06.13. 08:09

Nem szűnik meg, csak fenntartót vált

Az Egri Ward Mária Általános Iskola, Gimná­zium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskolában majdnem minden marad a régiben. Az illetékeseket és a szülőket is megkérdeztük a kialakult helyzetről.

Süli Kinga

Fotó: Huszar Mark

Több mint négyszáz gyermek jár jelenleg az egri Ward Mária iskolába, ők a következő tanévtől bár ugyanabban az épületben, de más fenntartó égisze alatt folytatják tanulmányaikat, az is­kola fenntartója ugyanis ezentúl nem a Congregatio Jesu rend lesz, hanem az Egri főegyházmegye – tudtuk meg a főegyházmegye kérdésünkre küldött válaszából.

A változás 327 általános iskolás és 112 középiskolás tanulót érint, valamint az intézmény alkalmazottait. Az általános iskolás diákok ezentúl a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda, a középiskolások pedig az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Gimnázium közösségeit erősítik majd, ugyanez vonatkozik az iskola alkalmazottaira is.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az Egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium diákjai továbbra is ebben az épületben tanulnak majd Fotó: Huszár Márk
[/caption]

A tanulók osztályközösségei megmaradnak, az oktatóik sem változnak. A főegyházmegye közleményében hangsúlyozta: a Szent Imre Katolikus Általános Iskola, valamint az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola minden olyan jó gyakorlatot folytatni kíván, amely a megszűnő intézményben jól működött. Az új helyzetben építeni szeretnének az egri Ward Mária iskola több évtized alatt felhalmozott pedagógiai érté­keire, korszerűen megújítva a katolikus nevelés-oktatás évszázados hagyományait.

Egy neve elhallgatását ­kérő anyuka, akinek két gyermeke jár a az egri Ward Mária iskolába elmondta, a többi szülővel egyetemben pozitívan élte meg a fenntartóváltást, úgy érzi, gyermekei oktatása továbbra is jó kezekben lesz.

– Amint tudomást szereztünk a fenntartóváltásról, a kezdeti félelem mellett rengeteg kérdés is megfogalmazódott bennünk a gyermekeink jövőjét illetően. A változásokról egy fórumon tájékoztattak minket, ahol ott volt a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Gimnázium igazgatója is, és készségesen válaszoltak az összes kérdésünkre, teljesen megnyugtattak minket. A gyermekek nevelése eddig is vallásos szellemben zajlott, és nagyon örülünk, hogy ezt követően is így fog, nekünk ez volt az egyik fontos szempont. Két nagyon magas színvonalon működő iskoláról beszélünk, hálás vagyok, hogy sikerült így megoldani a fenntartóváltást.

Az iskola rövid története

Az egri Ward Mária iskola története egészen az 1850-es évekig nyúlik vissza, ekkor kezdte meg működését a leánynevelő intézet. Kezdetben a bentlakó leányok nyelveket tanultak, de volt zongora és ének, valamint illedelmes ­modor tantárgyuk is. Az iskola népszerűségét mutatja, hogy rövid időn belül évi 700 főre nőtt a nevelt leányok száma, amelynek köszönhetően az épületet folyamatosan bővítették, további lakóházat és telket csatoltak hozzá.

1855-től az angolkisasszonyok, mai nevén a Congregatio Jesu rend lett az intézmény fenntartója. Az intézmény a magyarországi szerzetesrendek megszüntetéséig töretlenül működött, ezt követően, 1990-ben indult el ismét az oktatás. A iskola 2013-ban vette fel a Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola nevet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!