Hírek

2006.10.05. 18:10

Megtartják a diákok a tüntetést

Az egyetemi, főiskolai hallgatók október 19-én megtartják demonstrációjukat a fővárosban, mert továbbra sincs egyetértés a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és az oktatási tárca között a tandíj kérdésében – derült ki, miután Hiller István oktatási miniszter csütörtök délután megbeszélést folytatott Ekler Gergellyel, a HÖOK elnökével.

Bánky Bea

A szakminiszter közölte: „a tandíj bevezetésével kapcsolatos álláspontunk nem változott és nem is fog”. Hiller jelezte: egyéb, a felsőoktatási reformmal kapcsolatos megbeszélésre nyitott, a demonstráció előtt és után is. Ez azonban nem sokat jelent, hiszen a diákokat legérzékenyebben éppen a tandíj bevezetése érinti.

A HÖOK korábban csütörtökig adott ultimátumot a szaktárcának arra: tegyenek nyilvános ígéretet a felsőoktatási törvény módosítására oly módon, hogy abban már nem szerepel a tandíj, mert azt nem tartják elfogadhatónak. Az önkormányzati választások előttre tervezett diáktüntetéseket egyébként a feszült politikai légkörre való tekintettel halasztották el.

„A magyar felsőoktatásban először van szükség strukturális és finanszírozási reformokra, s ezt követően merülhet fel, hogy ehhez a hallgatóknak milyen formában kell esetleg hozzájárulniuk - indokolta Ekler Gergely álláspontjukat, aki hajthatatlannak mutatkozott, és kilátásba helyezte: amíg azt gondolják, hogy korai és helytelen a tandíj bevezetése, addig  folytatják akcióikat. A találkozón részt vett Miskolczi Norbert, a HÖOK januárban hivatalba lépő új elnöke is.

„Az intézményrendszer, a finanszírozás, a hallgatói juttatások átalakítása, a minőségbiztosítás, és a felsőoktatási infrastruktúra megerősítése együtt alkotják a reformot, amelynek a tandíj csak egy eleme – hangsúlyozta a miniszter. A diákok pénztárcájának soványításával egyébként maguk az egyetemek egyetértenek, hiszen az így befolyó pénzösszeg az intézményeknél maradna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!