Hírek

2007.05.18. 16:20

Nehézkes az illetékbeszedés

Az első négy hónapban 34 milliárd 892 millió forint illetékbevétellel gazdagodott az államháztartás – derül ki az APEH honlapján közzétett adatokból

T. M.

Az első négy hónapban 34 milliárd 892 millió forint illetékbevétellel gazdagodott az államháztartás – derül ki az APEH honlapján közzétett adatokból. A bevételből valamivel több mint 15 milliárd forintra jogosultak az önkormányzatok, 19,85 milliárd forint pedig a központi költségvetést illeti meg. Tavaly ilyenkor ennél csaknem háromszázmillió forinttal több illetékkel gazdagodott a költségvetés.

A bevétel mérséklődéséhez az APEH szervezetén belül, valamint az ügyfelek oldaláról felmerült akadályok egyaránt hozzájárultak. Az illetékhivatalokat 2007. január elsején vette át az APEH, a folyamat azonban nem volt zökkenőmentes. Egyebek mellett közelíteni kellett az illetékhivataloknál alkalmazott informatikai rendszert az adóhatóság saját rendszeréhez.

Az APEH-nak az elmúlt hónapokban közel egymillió, illetékügyben érintett adózót kellett azonosítania. Változott a befizetési rend is: az illetékeket az év eleje óta az APEH szedi be. Ehhez megyei illetékbeszedési számlákat kellett nyitni, amelyekhez külön postai készpénz-átutalási megbízásokat is rendszeresített a hivatal. A problémákat megfeszített munkával és az ügyfelek, illetve a társszervezetek folyamatos tájékoztatásával igyekszik elhárítani az adóhatóság – közölte az APEH sajtóosztálya. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!