Gazdaság

2023.06.19. 09:45

Megugrott az akkumulátorgyártás, de rossz passzban a vármegyei és a hazai ipar

Az autóipar és a dohánygyárak növelték eladásaikat, az élelmiszeripar nagyot esett.

T. B.

Idén áprilisban az ipari termelés volumene 8,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, áll a KSH gyorstájékoztatójában. A munkanapok számával kiigazított adat ennél valamivel kedvezőbb, a visszaesés csak 5,8 százalékos. Míg az export két és fél százalékkal mérséklődött, a belső eladások az ötödével zuhantak. Az első négy hónapot tekintve 4,3 százalékos a visszaesés.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 7,3, a csekély súlyú bányászaté 31, az energiaiparé 24 százalékkal csökkent. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás több mint tizedével bővült, a villamos berendezések gyártása (ebbe tartozik az akkumulátorgyártás is, amely jelentősen megugrott) 17,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Jócskán, 12,5 százalékkal mérséklődött a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás. A hónap egyik legnagyobb vesztese az élelmiszeripar volt, amelynek volumene összességében ötödével zuhant, az infláció miatt csökkent a fogyasztás. Leszámítva a dohánytermékeket, mert abból 3,5 százalékkal több fogyott.

Nagyon visszaesett a gumi- és műanyaggyártás és a kohászat és fémfeldolgozás (24, illetve 17,4 százalék), utóbbihoz hasonló mértékben csökkent a vegyipar. A kőolaj feldolgozás 23 százalékkal maradt el a tavalyitól.

A KSH szerint a jövő sem biztató, mert az új megrendelések tizedével csökkentek az előző évihez képest, az új belföldi rendelések 16,9, az új exportrendelések 8,5 százalékkal estek vissza. Az összes rendelésállomány április végén még 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Vármegyénkben 185,9 milliárd forint volt az ipari termelés volumene, amely az idei esztendő legalacsonyabb értéke, éves viszonylatban pedig 7,3 százalékos a visszaesés, ami kisebb, mint az országos mérték. Ráadásul a tavalyi április is hasonlóan kedvezőtlenül alakult a többi hónaphoz képest. Az idei áprilisnál tavaly csak négy hónapban volt kisebb az ipar termelése. Az idei első négy hónapban 817,412 milliárd forintnyi terméket állítottak elő az ipari cégek, ami szintén 7,3 százalékos visszaesés tavalyhoz viszonyítva, ez viszont az országosnál kedvezőtlenebb mérték.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!