Termelés

2023.06.01. 10:10

Márciusban sem ment jól a hevesi iparnak

Az országos átlagnál jobban visszaesett a Heves vármegyei ipari termelés.

T. B.

Márciusában az ipari termelés volumene 4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a KSH szerint. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban és a villamos berendezés gyártásában jelentősen nőttek az értékesítések. Az export 0,4 százalékos, minimális növekedéséhez a belföldi eladások 17 százalékos zuhanása társult. Hevesben az ipari cégek 220,24 milliárd forintos értékesítései a tavalyi volumen 92,6 százalékát tették ki.

Az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés országosan 3,1 százalékkal csökkent. Az összes értékesítés 58 százalékát adó külpiaci eladások volumene 0,5, a 42 százalékot képviselő hazai értékesítésé 15,2 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóipar 13 alága közül 8-ban csökkent a termelés, a legnagyobb mértékben, 32 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban. A többi 5-ben 0,1 és 31 százalék közötti mértékben nőtt a volumen, leginkább a villamos berendezés gyártásában, míg a legnagyobb alág, a járműgyártás kibocsátása 16,7 százalékkal bővült.

Vármegyénkben az első negyedévben 7,2 százalékos volt a visszaesés, az ipar 631,5 milliárd forintos értéket produkált.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!