Gazdaság

2022.07.28. 19:10

Ötödével teljesített jobban májusban az ipar Heves megyében

Az export nagyobb ütemben emelkedett a megyében, mint a belföldi értékesítés.

T. B.

A járművek alkatrészgyártása nagyot bővül

Forrás: Komka Péter/MTI

Több mint kilenc százalékkal nőtt májusban a hazai ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához mérten. Mivel azonban idén májusban kettővel több munkanap volt, így az emelkedés 3,4 százalékos a KSH szerint. A hivatal gyorsjelentése alapján az ipari export volumene 11,6 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, míg a belföldi értékesítés 9,5 százalékkal múlta fölül a tavalyit. 

A KSH szerint a legjelentősebb súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 9,8, a csekély súlyú bányászaté tizedével nőtt 2021 májusához képest, míg az energiaiparé 1,9 százalékkal csökkent. A jelentősebb alágazatok közül a járműgyártás teljesítménye 8,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, ezen belül a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 12,4 százalékkal növekedett. A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 22 százalékkal bővült, főként az elektronikus fogyasztási cikk gyártásának köszönhetően. Az élelmiszeripar kibocsátása 17 százalékkal emelkedett. Az akkumulátor-gyártásnak köszönhetően fölfutóban van a villamos berendezések gyártása alágazat. 

A gumigyártás és a fémfeldolgozás emelkedésével szemben a vegyipar, a gyógyszergyártás, s legnagyobb mértékben a kőolaj-feldolgozás esett vissza az országban. A KSH szerint az ipar megrendelés-állománya negyedével nőtt egy év alatt. 

Megyénkben májusban majdnem húsz százalékkal teljesítettek jobban az ipari cégek, mint tavaly, s 140,2 milliárd forintról 196,7 milliárdra ugrott az itt előállított cikkek értéke. Ennél is jobban növekedett a régión belül Nógrád ipara, igaz, kis súlyt képvisel Borsodhoz és heveshez képest. Összességében a három megye ipari cégeinek termelése az utolsó tavaszi hónapban 9,6 százalékos növekedést mutatott. 

Az idei első öt hónapban az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 5,9 százalékkal nőtt, az export volumene 4,6, a hazai értékesítésé 9,4 százalékkal emelkedett. Heves megyében a 894,3 milliárdos forgalom négyszázalékos emelkedést jelentett, a régiós ipar kibocsátása 3,8 százalékkal növekedett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!