Statisztika

2023.04.22. 15:25

Nagyot esett az ipar teljesítménye Hevesben is

Csökkent a külföldi és belföldi értékesítés, Hevesben 13,6 százalékkal esett vissza az ipari cégek termelése.

T.B.

2023 februárjában az ipari termelés volumene 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól a KSH országos adatsora szerint. Az export két százalékkal, a belföldi értékesítés 12,2 százalékkal esett vissza egy év alatt. Jelentős visszaesés volt a bányászatban és az energiaiparban is. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban 7,5 százalékkal nőtt a termelés volumene. A villamos berendezések gyártását az akkumulátorgyárak és a villamos motor, elosztó, szabályozó készülékek gyártót húzták föl. Csökkent a kereslet az elektronikai ipari termékek iránt, kevesebb élelmiszer fogyott, noha az édesség- és dohánytermék gyártása fölfutott. Tavaly április óta folyamatosan csökken a vegyipar teljesítménye (a műtrágyagyártás és a kőolaj-feldolgozás miatt), de a gumigyártás és a fémipar is visszaesésben van.

Az ipari termelés csak Pest régióban nőtt februárban, 5,5 százalékkal, ellenben a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal Észak-Magyarországon esett vissza a volumen. Heves megyében februárban 198,175 milliárd forint volt az ipari termelés értéke, ez elmarad a januáritól, és 13,6 százalékkal zuhant vissza a tavalyi második havihoz képest (forintban kifejezve 21 milliárd forinttal nőtt, de az infláció ennél többet vitt el).

A KSH szerint az új megrendelések ugyan visszaestek februárban, de összességében a cégek megrendelés-állománya még meghaladta a tavaly februárit.

Az ipari termelés az idei első két hónapban országosan 2,4 százalékkal csökkent, Hevesben azonban 6,8 százalékos volt a visszaesés.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!