Katasztrófavédelem

2022.03.16. 07:00

Egymást érik a szabadtéri tüzek: már a szomszédból is riasztani kellett a lánglovagokat

Hazánkban tűzgyújtási tilalom van érvényben, mégis rengeteg szabadtéri tűzhöz riasztották a lánglovagokat a napokban.

Szabó István

Szabadtéri tűz Mikófalva határában

Forrás: Papp László tű. őrm.

Az utóbbi időben a sokéves átlaghoz képest jóval kevesebb csapadék hullott. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közlése szerint a tűzgyújtási tilalom ellenére csak a múlt hétvégén tűz ütött ki Adács, Besenyőtelek, Boconád, Egerbocs, Egerszalók, Heves, Hevesaranyos, Kápolna, Kompolt, Parád, Tarnaméra és Tarnaörs külterületén. 

 

A legsúlyosabb helyzet Mikófalva és Egercsehi között alakult ki, ahol közel százötven hektáron égett nádas, elszáradt gaz és aljnövényzet. A lángok Egercsehiben egy melléképületet is elértek. Az egri és a kazincbarcikai hivatásos, a bélapátfalvai önkormányzati, a szilvásváradi, bélapátfalvai, bükkszéki önkéntes tűzoltók az Agria és a Karancs speciális mentő- és tűzoltó csoportokkal együtt fojtották el a lángokat. 


Poczik József, a szilvásváradi önkéntes tűzoltó egyesület elnöke így emlékezett:  – Az egyesületünkből heten vettünk részt az oltásban. Délután fél háromtól kezdtük és este fél tízre értünk vissza az állomáshelyünkre. 

Nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. Megyénk tűzoltóit hetek óta, nap, mint nap 8–10 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, ebben az évbidén már több mint 300 alkalommal vonultak, a leégett terület nagysága meghaladta az 500 hektárt. 

 

Tilos a tűzgyújtás - A legtöbb szabadtéri tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, holott erre nincs mindenhol lehetőség. Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Mindig legyen a közelben víz és szerszám, amellyel kordában tarthatók a lángok! Ahol nincs ilyen rendelet, ott tilos a tűzgyújtás! Tarlót égetni sehol sem szabad. Tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket! Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában