heves megye

2017.07.18. 12:04

Úton a fenntartható fejlődés felé

Talán sokan meglepődnek a lélektan és a környezettan összeházasításán. Dorner László, az Eszterházy Károly Egyetem Pszichológiai Intézetének munkatársa amellett érvel, hogy sok találkozási pontja van a két területnek, például a környezetpszichológia terén.

Juhász Henrietta

Fotó: Shutterstock

– Az utóbbi évtizedek hihetetlen ­gazdasági és technológiai fejlődése ellentmondásosan hatott az emberek mentális állapotára. Évről évre többet fogyasztunk Földünk erőforrásaiból, egyre kevesebb időt töltünk a természetben, emberi kapcsolataink gyakran online kapcsolattartásra szorítkoznak – mutatott rá a problémára Dorner László, az egyetem munkatársa.

A pszichológus szerint a romló környezeti feltételek gyakran rossz egészségi állapottal és rossz életminőséggel járnak együtt, aminek része a mentális egészség hanyatlása is: a depresszió vagy a szorongás.

– Mindennapi döntéseinkben a környezettudatosság szempontjai háttérbe szorulnak. Az utóbbi években eluralkodott az az üzenet, ami szerint az anyagi javak birtoklása és növelése, az úgynevezett hedonista élvezetek hajszolása lenne a boldogság kulcsa, mely állításnak a tudományos kutatások ellentmondanak – hangsúlyozta Dorner László. Véleménye szerint a hedonista vágyteljesítők gyakran kielégületlen érzelmi szükségleteiket kompenzálják, a külső inger megszűnésével pedig az általa létrejött pozitív érzés is eltűnik.

– Egyes élvezetek múlékonyak – emelte ki –, egyre nagyobb vagy erősebb „­adagra” van szükség ahhoz, hogy az adott külső inger ugyanolyan erősségű pozitív érzést váltson ki. A környezettudatos szemlélet egyik alapköve a környezeti etika, amikor figyelembe vesszük, hogy fogyasztási szokásainkkal élővilágunkra, más emberek életére is hatást gyakorolunk.

Ha harmóniában vagyunk a természettel, az lelkünkre is pozitívan hat. Éppen ezért napjainkban különösen szükség van a szemléletváltásra

Fotó: Shutterstock

Arra is kitért, hogy ­egyre gyakrabban találkozunk a fenntartható fejlődés fogalmával, melynek célja: úgy kielégíteni a szükségleteinket és növelni az életminőségünket, hogy ezáltal a következő generációk életkilátásait ne rontsuk.

Kizsákmányolást nélkülözve

– Életminőség alatt korántsem pusztán a ­materiális javak­ birtoklását értjük. A környezetpszichológia kutatóinak célja olyan társadalom létrehozása, amely a természet erőforrásait a jelenleginél kevésbé ­kizsákmányoló módon használja fel, megpróbál harmóniában élni az őt körülvevő környezettel – avatott be minket Dorner László. Hogy hogyan javíthatja életminőségünket a környezettudatosság, a következő Lélekbúvár oldalban visszatérünk.

Harmóniában önmagunkkal

A lélektani vizsgálódások középpontjában a környezettel, a környezettudatos magatartással kapcsolatos attitűdök, a környezettudatos viselkedés kapcsolata áll.

– A közelmúltban egy ­magyar kutatás mutatott rá, hogy a fenntartható fejlődésre irányuló gondolkodásmód és viselkedés­ nagymértékben növeli az élettel való elégedettségünket, s azt, mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben – tudhattuk meg Dorner Lászlótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában