Tippek

2024.03.22. 08:51

A kert éke a leander, ezt teheted érte márciusban

A leander sok hevesi kert legszebb éke. Mutatjuk, mit tehetünk érte most, hogy idén nyáron is pompázzon.

Barta Katalin

A leander nyári kertünk legszebb éke lehet, ha vigyázunk rá. (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Fotó: rospoint

Kertünk legszebb nyári ékei a leanderek. Óvjuk, gyönyörködünk bennük, ám nem árt tudni, mire érzékenyek, mit tehetünk értük, hogy életképesek maradjanak. Nálam nehezen maradtak meg, de a szomszédomban nagy gonddal vigyáznak rájuk minden évben. Eleinte lehordozták a pincébe, amikor közeledett a tél, aztán akkorák lettek, hogy a termetes dézsába is alig fértek el. Végül úgy döntöttek, nem hurcibálják ide-oda a hatalmasra nőtt növényeket. Körbetűzdelték a fagyok beállta előtt pukifóliával, hagyták a szabadban, s most reménykedve várják, hogy túlélték-e a telet.  A fóliát már lebontották a növényről, mutat kezdődő életjeleket, így nem adták fel a reményt. A fagyoktól azonban még mindig óvják őket. 

Portálunk minden fontos kertészettel kapcsolatos, internetes bejegyzést folyamatosan követ, így ezek közül választjuk ki a számunkra, s az olvasók számára leghasznosabb tanácsokat. Ezúttal az edenkert.hu oldalon találtunk követendő bejegyzéseket a leanderre leselkedő veszélyekről. 

Azt írják, ha a leander sokáig volt túl hideg helyen, vagy kint fagyvédő zsákban vészelte át a telet, előfordulhat, hogy megcsípi a fagy. Ilyenkor el kezdenek barnulni és hullani a levelei. Nézzük, hogyan lehet megmenteni! A leander számára a téli 5-10 C fok az ideális. Az érzékenyebb fajták nehezen viselik a fagyokat, és akár már a mínusz 1-2 fokos hőmérsékletet is rosszul tűrik. Ha a hőmérséklet mínusz 5 fok alá süllyed, akkor a növény fagykárt szenvedhet. Hasonló probléma állhat elő, ha a teleltető helye (például garázs vagy pince) nincsen fűtve, ezért a leander levele elkezd barnulni, majd potyogni. 

Kérdés, mikor lehet kivinni a teraszra tavasszal? A barna, hulló levelek esetében a legtöbb, amit tehetünk, hogy lemetsszük az elfagyott ágakat, a növényt fényes helyre tesszük, és gondoskodunk róla, hogy ne érje hideg levegő. A cserépben levő föld felső rétegét szedjük le, és pótoljuk virágfölddel. Az is érdekel bennünket, hogy mit tehetünk a növényt támadó betegségekkel szemben. A fagyveszélyen kívül másik oka lehet a levélhullásnak a kártevők (pajzstetvek, takácsatkák) elszaporodása, ezek a téli hónapokban a száraz levegőtlen helyen a növény fonákján jelennek meg. Alaposan vizsgáljuk meg a levelek hátoldalát, s ha látunk a növényen pajzstetveket vagy pókhálószerű szövedéket, akkor olajos rovarölő szerrel permetezzük le a leandert - szól a jó tanács.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában