Busakonferencia

2024.03.29. 14:30

Közös felelősségünk a Tisza-tó kincsinek megőrzése, hangzott el a konferencián

Az invazív busa térnyerése elleni fellépés lehetőségeiről is beszéltek. A Tisza-tóban is komoly ökológiai problémát okoz.

Molnár Helga

Az őshonos halfajainkat kiszorító, invazív busa térnyerése elleni fellépés lehetőségeiről szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetést Kiskörén a Heves Vármegyei Kormányhivatal – írja a hivatal. Közös kincsünk az ötvenéves Tisza-tó, megőrzése pedig közös felelősségünk – köszöntötte Ignácz Balázs főispán a kerekasztal résztvevőit. Gondolatmenetéhez csatlakozott dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok főispánja is, kiemelve a térség jövőjével kapcsolatos gazdasági, politikai és szakmai egyeztetések fontosságát.

Ignácz Balázs főispán köszönti a Tisza-tó kincseinek megőrzése érdekében összeült kerekasztal-bezsélgetés résztvevőit
Ignácz Balázs főispán köszönti a Tisza-tó kincseinek megőrzése érdekében összeült kerekasztal-bezsélgetés résztvevőit
Forrás: Gál Gábor

A busát a 60-as években Kínából telepítették be magyar halastavakba, egy évtizeddel később azonban már természetes vizeinkben is találkoztak a szaporulatával – hangzott el. A planktonokkal táplálkozó, gyorsan és nagyra növő hal az őshonos fajoknak (amúr, ponty, keszeg) élőhely- és táplálékkonkurenciát jelent, ökológiai problémát okozva a Tisza-tavon is. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei arról számoltak be, hogy a 2014-ben elkészült hallépcsőnél a busa tömeges jelenlétét tapasztalják.

A Tisza-tó horgászai közösen lépnek fel

A busa – és a szintén inváziós törpeharcsa – állományának csökkentésére a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. 2015 óta szervez szekciós halászatot. Beszámolójuk szerint tavaly közel húszezer kilogrammnyi busától szabadították meg a tavat a szerződéses halászok, varsás és kopoltyúhálós módszerekkel.

A résztvevők szót ejtettek a sporthorgászok szerepéről, a halmonitorozás módszereiről és a busa fogyasztásának, piaci szerepének bővítési lehetőségéről is. A tanácskozáson részt vettek az Agrárminisztérium, a Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége és a Magyar Országos Horgász Szövetség képviselői is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában