Múltidéző

2024.04.20. 19:26

Győztes választás, ablaktöréssel

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Szilvás István

Az Eger belváros 230. sz. alatt szerkesztett lap minden szerdán és szombaton jelent meg

Forrás: ves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

HEVESMEGYEI LAPOK. VEGYESTARTALMU HETILAP, MEGJELEN MINDEN VASÁRNAP. 1904. ÁPRILIS 10. 

A közuti vámot engedélyezték. 
Nagy mozgalom indult meg a megyei kereskedők, iparosok és földbirtokosok körében a vármegye által megszavazott megyei közuti vám ellen. Deputácziók jártak a miniszternél, ahol azt kérelmezték, hogy ne hagyja jóvá a megyének ezen általuk sérelmesnek vált határozatát. A miniszter meghallgatta a debutácziókat és a tiltakozó beadvány ellenére jóváhagyta a megyének az emlitett, s vitatott tárgyban hozott határozatát. Lesz tehát Hevesmegyében közuti vám és mi gyöngyösiek, majd fizethetjük a megyei utak javitására a vámot, jóllehet, hogy a mi utaink maradnak olyan állapotban, mint eddig voltak: gödrösek és használhatatlanok. A polgármester úr pedig elgondolkodhatik azon, hogy mégis csak jó lett volna megszivlelni azt a sok interpellátizót, ami elhangzott a városi kövezet vám ügyében és ha az már most nyélbe lenne ütve, ugy a gyöngyösi ember csak kizárólag a gyöngyösi utra fizetné a vámot. Ebből az esetből is levonható a tanulság: így vagyunk azzal, mikor ólomlábon jár nálunk a helyi közigazgatás!! 
 

HEVES ÉS VIDÉKE. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS SZÉPIRODALMI HETILAP. 1910. JÚNIUS 5. 

Maczky Emil megválasztása. 
Ez nem akar politikai czikk lenni, nekünk nem is szabad politizálni. De mégis nem térhetünk ki az ő személyisége elől, mert Ő a mi városunk szülötte, aki itt töltötte el számottevő életének legnagyobb részét. Mi köztünk élt, mozgott. Itt kezdte meg áldásos szereplését. A sorskeze és nemes ambiciója mindig a siker mezején hordozta. Volt egri főszolgabiró, hevesi főjegyző. Két izben került ki győztesen a választóurnából mint függetlenségi képviselő. 
Választói nagy lelkesedéssel várták a győztes Maczky Emilt. Már 7 órakor, este a választás napján ezernyi néptömeg csoportosult, hogy szeretett képviselőjüket üdvözöljék. Harminc-negyven fehér ruhás lány óriási csokrokkal ment a város határához, hogy virággal halmozzák el. A választó polgárok zászlókkal mentek elébe. Az iparos nők pedig fehér zászlót ajándékoztak neki. Nem különben a hintó, mely fogadására ment remekül fel volt diszitve virágokkal. 
Dacára annak, hogy már az ezernyi ember-tömeg este 8 órakor együtt volt, a győztes Macky Emil csak éjfél után jött meg, mégis türelmesen várt és végig kitartott. A türelmes várakozásnak csendjét csak éjjeli 12 órakor zavarta meg a távolról hangzó óriási Éljen. Mindenkiben megdobbant a sziv: jön! És jött! Harsogott az éljen zengett a dal, szólt a zene. Haza ért. Beszédet intézett a választó polgárokhoz; megköszönve a bizalmat. 
Kár, hogy e szép összhang közé disszonáns hangok is vegyültek, néhány ablaknak beverése. 
 

EGRI ÉRTESITŐ. HETILAP. EGYSZERSMIND A HEVESMEGYEI GAZDASÁGI EGYESÜLET KÖZLÖNYE. 1861. APRIL 14-ÉN. 

Levelezések. 
Eger, april 3-án. Ma tartotta az egri lövészegylet Kósa György mint helyettes főlövészmester elnöklete alatt aprilhavi választmányi gyülését; az elnök úr ezennel bemutatta azon oklevelet, mely által az egri lövészegylet a prágainak elnökét Holly Vincze Ferdinánd urat tiszteletbeli tagjává kinevezi, ugyszintén felolvastatott az ezt kisérő levél, melyben szivélyes köszönet fejeztetik ki azon bajtársi megtiszteltetésért, hogy a prágai gyorslövőegylet, a mi társulatunk főlövészmesterét Csiky Sándort tiszteletbeli tagjává avatta, s ez által társulatunkat és vármegyénket is kitüntetni sziveskedett. Ebben a kisérő levében az mondatik a többi között: „Ön régi hite az minden becsületes magyar embernek, miként nemzetek közt vetélykedés igen, de gyülölet nem létezhetik, s ha létezik, az nem más, mint a fondorkodó, önző politikának pokoli szüleménye. Ha a törvényes ösvényről le nem tér, ha saját jogait férfiasan védvén, mások jogaiba nem üközik, s azokat tiszteletben tartja, mint azt minden polgáriasodott nemzet örömest teszi, nem tudunk okot találni, hogy miért gyülölne nemzet nemzetet? És hogy önök is kedves barátaink és bajtársaink hasonló érzelmeket táplálnak, azt következteti társulatunk azon szivélyes megtiszteltetésből, melyben a tekintetes őrnagy úr vezérlete alatt álló tisztelt testület által részeltettetünk s melyet oly édes örömmel viszonzunk.” A kinevezési okmány cseh nyelven van fogalmazva és az elismeréshez méltóan diszesen kiállitva. 

Tallózta: Szilvás István 
 

Az Eger belváros 230. sz. alatt szerkesztett lap minden szerdán és szombaton jelent meg 
FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában