Ursus Arctos

2024.04.30. 11:50

Egy medve biztosan csatangol a vármegye északi részén

Magányos példány észleléséről érkezett legutóbb bejelentés a nemzeti parkhoz, de hárombocsos anyamedve jelenléte sem kizárható.

Tóth Balázs

Egy istenmezejei olvasónk szerint egy hárombocsos anyamedvét láttak Szilaspogony közelében, valamint hallomása szerint lovakat is megriasztott egy medve a településen. A kirándulók rendre beszámolnak medvenyomokról, fák törzsén látható kaparásnyomokról, de megfigyelések szerint egy vadetető szóróra is jár egy példány. 

A hárombocsos anyamedve jelenléte sem kizárható a környéken (Illusztráció)
A hárombocsos anyamedve jelenléte sem kizárható a környéken (Illusztráció)
Forrás: Shutterstock

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense szerint a barnamedve jelenléte 2008 óta észlelhető a BNPI három vármegyényi működési területén. Medveészleléssel kapcsolatos, ügyeleti telefonszámukra érkezett lakossági bejelentést három hete kaptak, akkor az észlelést követően, egy hetes késéssel. A megfigyelő csupán medvenyomokról tett bejelentést, Ivád községhatárból.

A referens szerint valószínűleg ezzel azonos egyed nyomait észlelték Szentdomonkos határában is, a fentebb említett megfigyeléssel azonos időszakból. Egy helyi, istenmezejei vadgazdálkodótól származó információjuk szerint utoljára tíz napja észleltek medvét, akkor egy magányos példányt figyeltek meg. Tehát a bocsokkal járó anyamedve jelenlétét a rendelkezésre álló megfigyelések, kamerafelvételeik alapján jelenleg nem tudják megerősíteni.

Mit tegyünk, ha a medve a közelben van?

Gombkötő Péter szerint a medve alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos az is, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak „szorult” helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást. 

A szakember szerint a barnamedve táplálkozásában a növényi táplálék dominál, fehérjeszükségletét alapvetően rovarok elfogyasztásával fedezi, olykor dögöt is eszik. Alkalmanként nagytestű patásokat is elejthet. A BNPI működési területén az elmúlt évtizedekben barnamedve által elejtett prédát még nem tudtak azonosítani.

Az információk esetleges megalapozottságát nem kizárva, javasolják a honlapunkon található, barnamedvével kapcsolatos információk elolvasását, illetve az abban leírt viselkedési szabályok betartását. A barnamedvével kapcsolatos észlelések központi számukon, illetve a +36 30 861-3808 ügyeleti számon megtehetők! 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában